Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przepisy kuchni chińskiej : Kura królewskiej faworyty (hsiang su ju ci)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 4-6 osób
1 1/2 kg kury
1 łyżeczka świeżego posiekanego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
3 łyżki sosu sojowego lub 1 1/2 łyżki przyprawy maggi i 2 łyżki wody
3 łyżki wódki
2-3 litry wrzącej wody
6 cebulek dymek
olej do głębokiego smażenia
8 szklanek rosołu lub wody z kostką rosołową
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

Opis przygotowania:
1. Odciąć szyję i skrzydełka.
2. Kurę wypłukać i osuszyć, natrzeć 2 łyżeczkami wódki, 1 łyżką sosu sojowego, imbirem, odstawić na 2 godziny tylko w wypadku użycia imbiru.
3. Cebulę pokrajać na kawałki 2 1/2 cm długości.
4. Olej rozgrzać w głębokim garnku, sprawdzić temperaturę, wkładając kawałek wczorajszej bułki pszennej; jeśli bułka w ciągu minuty nabierze złotego koloru, możemy smażyć kurę.
5. Ostrożnie włożyć kurę, smażyć przez 7-8 min, aż zacznie nabierać jasnozłotego koloru.
6. Kurę wyjąć, natychmiast przełożyć na minutę do garnka z wrzącą wodą, aby wypłukać resztki oleju, osączyć.
7. Przełożyć kurę do garnka, wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową.
8. Cebulę smażyć przez minutę na tzw. głęboki oleju, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do garnka z kurą, wlać resztę wódki, sosu sojowego lub maggi z wodą, osolić.
9. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 2 godz., wlać wino, gotować dalsze 20-30 min.
10. Podawać w dużej, gorącej wazie.

Pochodzenie: Chiny-Pekin

Wino: wytrawne czerwone

{nocache:40715e42004ee36728dbac96b1ed6da7#0}{/nocache:40715e42004ee36728dbac96b1ed6da7#0} | Drukuj to | Wyślij to