Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z mięsa i drobiu : Toriniku Dango (Kulki mięsne z kurczaka)


Składniki - szczegółowo:

115 g fasolki szparagowej
450 g mielonego mięsa z kurczaka
1 łyżka stołowa (15 ml) + 2 łyżeczki (10 ml) cukru
1/4 szklanki (60 ml) sosu sojowego
1 średnie jajo
1 1/2 łyżki stołowej (22 ml) skrobii kukurydzy
3 szklanki (750 ml) bulionu dashi
1 1/2 łyżki stołowej (22 ml) sake
1 1/2 łyżki stołowej (22 ml) wina mirin

Opis przygotowania:
1. Pokroić strąki fasolki na połówki lub 3 części.
2. W średniej wielkości miseczce wymieszać zmielone mięso kurczaka, 2 łyżeczki (10 ml) cukru, 1 łyżkę (15 ml) sosu sojowego i jajko. Posypać skrobią kukurydzianą i dobrze wymieszać.
3. W 3-litrowym rondlu wymieszać bulion dashi, sake, mirin, pozostałe 3 łyżki (45 ml) sosu sojowego i 1 łyżkę (15 ml) cukru; podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania.
4. Formować nieduże kulki mięsne, o średnicy 2,5 cm. Wkładać po jednej do gotującego się bulionu; gotować 5-6 minut, aż mięso bedzie dobre. Wyjmować kulki łyżką cedzakową.
5. Włożyć do bulionu fasolkę szparagową; gotować, aż zmięknie, ale będzie jeszcze jędrna (2-3 minuty). Wyjąć fasolkę i podawać razem z ugotowanymi kulkami.

Pochodzenie: Japonia

Wino: półwytrawne

Zawiera jajka: Tak

| Drukuj to | Wyślij to