Autor |
Wiadomość |
|
Temat postu: Kulki ryĹźowe, nyuuuu^^
Wysłany: 23-12-2003 - 18:36
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 14-05-2003
Skąd: 707
|
|
Hmmm....
GdzieĹ w tematach byĹo pytanie na ten temat, ale odpowiedzi ni, wiÄc ponownie zadam pytanie :
"Czy wie ktoĹ, jak zrobiÄ KULKI ryĹźowe, spoĹźywane przez JapoĹczykĂłw jako drugie danie, oklejone czarnym paskiem (to chyba wodorost jest) kaĹźda???"
Bardzo by mi zaleĹźaĹo na odpowiedzi, zwĹaszcza czy istniejÄ
tego odmiany na sĹodko, kwaĹno, pikantno^^ No i gĹĂłwnie przepis?? ^^ |
|
|
|
|
|
lady Magma |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-12-2003 - 17:14
|
|
Pisarz
Dołączył/a: 20-08-2003
Status: Offline
|
|
kuli ryĹźowe to poprostu kulki z ryĹźu przyzadzanego japonskim sposobem
co do paskĂłw
moga ale nie musza byc istnieje wiele rodzjĂłw kuleczek ryĹźowych |
_________________ mori e ikimashou musume san
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 26-12-2003 - 18:05
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 14-05-2003
Skąd: 707
|
|
Tylko jak przyrzÄ
dziÄ ten ryĹź??
I dziÄki za odpowiedĹş^^ W koĹcu ktoĹ odpowiedziaĹ^^ |
|
|
|
|
|
lady Magma |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-12-2003 - 20:41
|
|
Pisarz
Dołączył/a: 20-08-2003
Status: Offline
|
|
wyprac w trzech wodach 9pĂłki woda nie bedzie przezroczysta
namoczyc15-20 min
wstawic na 30 14 min gotujec pod przykrywka (uwaga nie podnosic przykrywki
odtrawic na 15 min (nadal nie podnoszac przykrywki)
uformowac ryz w kulki (mozna np doprawiÄ sezamem , nadziaÄ ryba) |
_________________ mori e ikimashou musume san
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 03-01-2004 - 21:26
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 14-05-2003
Skąd: 707
|
|
Sankyuuuu^^ Magmo^^ No dziÄki^^ JuĹź siÄ zabieram za robienie^^ nyuuuuuu^O^ |
|
|
|
|
|
DreaM*HunteR |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-03-2005 - 22:05
|
|
Pisarz
Dołączył/a: 16-03-2005
Status: Offline
|
|
Hym, wiele o tych kulkach jest we Fruits Basket... teĹź sprĂłbujÄ kiedyĹ zrobiÄ.
MoĹźna nadziewaÄ owocami? |
|
|
|
|
|
Akashic |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-03-2005 - 22:55
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
Nadziewac mozna czym sie chce :) Jezeli masz dostep do umeboshi - prosze bardzo. Wszystko co z morza mozna wkladac, ew. wybeltac najpierw z majonezem (na ksztalt salatki). Choc na nasze realia naprosciej zrobic wkladke z lososia.
IMO najsmaczniejsze jest, kiedy cale onigiri oblozy sie nori, ale trzeba jesc od razu po zetknieciu sie nori z ryzem - inaczej wodorost nasiaka i juz nie jest tak smacznie :|
milego probowania! |
|
|
|
|
|
lady Magma |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-03-2005 - 17:05
|
|
Pisarz
Dołączył/a: 20-08-2003
Status: Offline
|
|
warto wspomniec ze umeboshi jest piekielnie sĹone
mozna takze nadziaÄ poddyszonym mielonym miesem , imbirem , obtoczyc w sezamie obojga kolorĂłw |
_________________ mori e ikimashou musume san
|
|
|
|
|
sasukekariyo |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-10-2006 - 14:22
|
|
Debiutant
Dołączył/a: 14-10-2006
Status: Offline
|
|
Przpis na sĹodko
Paczka ryĹźu preparowanego
15 dag krĂłwek
25 dag toffi
ĹyĹźka mleka
1/2 kostki margaryny
3 ĹyĹźeczki kakao
Na maĹym ogniu zagotowaÄ margarynÄ, krĂłwki i mleko. NastÄpnie dodaÄ kakao, ryĹź, wymieszaÄ i lekko przestudziÄ. Z masy uformowaÄ kulki lub szyszki i odstawiÄ do ostygniÄcia. MoĹźna obtoczyÄ je w wiĂłrkach kokosowych, maku, cukrze krysztale. |
|
|
|
|
|
sasukekariyo |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-10-2006 - 14:29
|
|
Debiutant
Dołączył/a: 14-10-2006
Status: Offline
|
|
Przepis na danie gĹĂłwne
SkĹadniki:
- 2 sparzone i obrane pomidory (mogÄ
byÄ pomidory pelati z puszki)
- 1/2 cebuli
- oliwa
- 10 dag posiekanej wieprzowiny lub woĹowiny
- 25 dag zielonego groszku (moĹźe byÄ mroĹźony)
- sĂłl
- pieprz
- 25 dag ryĹźu arborio
- 3 ĹyĹźki masĹa
- 5 dag tartego sera pecorino lub parmezanu
- 2 jajka
- trochÄ tartej buĹki do panierowania
- olej do gĹÄbokiego smaĹźenia
SposĂłb przyrzÄ
dzania:
ZrĂłb farsz do arancini: pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko. CebulÄ zeszklij na oliwie, dodaj posiekane miÄso i rozmroĹźony groszek, smaĹź razem jeszcze przez chwilÄ. Co jakiĹ czas mieszaj. NastÄpnie dodaj zmiksowane pomidory, przypraw do smaku solÄ
i pieprzem. DuĹ na maĹym ogniu, aĹź farsz zgÄstnieje. RyĹź ugotuj, wymieszaj z masĹem i tartym serem oraz 1 jajkiem. Z masy ryĹźowej ulep kulki, kaĹźdÄ
nafaszeruj nadzieniem miÄsno-pomidorowym. Panieruj w roztrzepanym jajku i tartej buĹce, smaĹź porcjami na zĹoty kolor w gĹÄbokim oleju. |
|
|
|
|
|
|