Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
chobi
Temat postu: Kulki ryĹźowe, nyuuuu^^  PostWysłany: 23-12-2003 - 18:36
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 14-05-2003

Skąd: 707

Hmmm....

Gdzieś w tematach było pytanie na ten temat, ale odpowiedzi ni, więc ponownie zadam pytanie :

"Czy wie ktoś, jak zrobić KULKI ryżowe, spożywane przez Japończyków jako drugie danie, oklejone czarnym paskiem (to chyba wodorost jest) każda???"

Bardzo by mi zależało na odpowiedzi, zwłaszcza czy istnieją tego odmiany na słodko, kwaśno, pikantno^^ No i głównie przepis?? ^^
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
lady MagmaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-12-2003 - 17:14
Pisarz
Pisarz


Dołączył/a: 20-08-2003



Status: Offline
kuli ryĹźowe to poprostu kulki z ryĹźu przyzadzanego japonskim sposobem
co do paskĂłw
moga ale nie musza byc istnieje wiele rodzjĂłw kuleczek ryĹźowych

_________________
mori e ikimashou musume san
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
chobi
Temat postu:   PostWysłany: 26-12-2003 - 18:05
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 14-05-2003

Skąd: 707

Tylko jak przyrządzić ten ryż??

I dzięki za odpowiedź^^ W końcu ktoś odpowiedział^^
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
lady MagmaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 29-12-2003 - 20:41
Pisarz
Pisarz


Dołączył/a: 20-08-2003



Status: Offline
wyprac w trzech wodach 9pĂłki woda nie bedzie przezroczysta
namoczyc15-20 min
wstawic na 30 14 min gotujec pod przykrywka (uwaga nie podnosic przykrywki
odtrawic na 15 min (nadal nie podnoszac przykrywki)
uformowac ryz w kulki (mozna np doprawić sezamem , nadziać ryba)

_________________
mori e ikimashou musume san
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
chobi
Temat postu:   PostWysłany: 03-01-2004 - 21:26
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 14-05-2003

Skąd: 707

Sankyuuuu^^ Magmo^^ No dzięki^^ Już się zabieram za robienie^^ nyuuuuuu^O^
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DreaM*HunteROffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-03-2005 - 22:05
Pisarz
Pisarz


Dołączył/a: 16-03-2005



Status: Offline
Hym, wiele o tych kulkach jest we Fruits Basket... też spróbuję kiedyś zrobić.
Można nadziewać owocami?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AkashicOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-03-2005 - 22:55
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
Nadziewac mozna czym sie chce :) Jezeli masz dostep do umeboshi - prosze bardzo. Wszystko co z morza mozna wkladac, ew. wybeltac najpierw z majonezem (na ksztalt salatki). Choc na nasze realia naprosciej zrobic wkladke z lososia.
IMO najsmaczniejsze jest, kiedy cale onigiri oblozy sie nori, ale trzeba jesc od razu po zetknieciu sie nori z ryzem - inaczej wodorost nasiaka i juz nie jest tak smacznie :|
milego probowania!
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
lady MagmaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-03-2005 - 17:05
Pisarz
Pisarz


Dołączył/a: 20-08-2003



Status: Offline
warto wspomniec ze umeboshi jest piekielnie słone
mozna takze nadziać poddyszonym mielonym miesem , imbirem , obtoczyc w sezamie obojga kolorów

_________________
mori e ikimashou musume san
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
sasukekariyoOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-10-2006 - 14:22
Debiutant
Debiutant


Dołączył/a: 14-10-2006



Status: Offline
Przpis na słodko


Paczka ryĹźu preparowanego
15 dag krĂłwek
25 dag toffi
łyżka mleka
1/2 kostki margaryny
3 łyżeczki kakao

Na małym ogniu zagotować margarynę, krówki i mleko. Następnie dodać kakao, ryż, wymieszać i lekko przestudzić. Z masy uformować kulki lub szyszki i odstawić do ostygnięcia. Można obtoczyć je w wiórkach kokosowych, maku, cukrze krysztale.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
sasukekariyoOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-10-2006 - 14:29
Debiutant
Debiutant


Dołączył/a: 14-10-2006



Status: Offline
Przepis na danie główne

Składniki:
- 2 sparzone i obrane pomidory (mogą być pomidory pelati z puszki)
- 1/2 cebuli
- oliwa
- 10 dag posiekanej wieprzowiny lub wołowiny
- 25 dag zielonego groszku (może być mrożony)
- sĂłl
- pieprz
- 25 dag ryĹźu arborio
- 3 łyżki masła
- 5 dag tartego sera pecorino lub parmezanu
- 2 jajka
- trochę tartej bułki do panierowania
- olej do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzania:

Zrób farsz do arancini: pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj posiekane mięso i rozmrożony groszek, smaż razem jeszcze przez chwilę. Co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj zmiksowane pomidory, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje. Ryż ugotuj, wymieszaj z masłem i tartym serem oraz 1 jajkiem. Z masy ryżowej ulep kulki, każdą nafaszeruj nadzieniem mięsno-pomidorowym. Panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smaż porcjami na złoty kolor w głębokim oleju.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2007 The PNphpBB Group
Credits