Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 12-04-2009 - 13:05
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



Powiedz lepiej inaczej - czego oczekujesz od takiej karty/komputera? Obsługi Far Cry'a 2 na 32' ekranie w pełnej rozdzielczości, czy może wystarczy Ci standardowe 1024x768? A może grywasz tylko w starożytnego ponga i w ogóle nie interesuje Cię trzeci wymiar ; )?

Wszystko zależy od tego ile chcesz na to wydać. Mogę polecić spokojnie Radki HD 4850, fajniutkie karty za ok 600zł (+/- 100zł zależnie od ilości pamięci). Wyższa półka to Radki 4870, za ok 800-900zł, jak wolisz nVidię to GF GTX 260 jest bardzo żwawy.

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
MikeOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-04-2009 - 10:43
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 07-01-2005



Status: Offline
No wlasnie oczekiwalbym czegos z gornych 50% towaru, tak by miec spokoj na nastepne trzy lata. O.o

Bylbym jednak wdzieczny, gdybys oprocz samych nazw podal tez, jakie parametry powinna miec taka karta - by mi w sklepie nie wcisneli karty wymontowanej z PC 386.

_________________
Smile or Die!
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dawidjlOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-04-2009 - 10:57
Pisarz
Pisarz


Dołączył/a: 02-04-2009



Status: Offline
Spokój na trzy lata? To chyba górne 1% towaru ;P

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-04-2009 - 11:46
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
Mike, po pierwsze określ swoje potrzeby, bo jeśli chodzi o gry (3d) to kupno najdroższego sprzętu mija się z celem, za 2 lata i tak będzie to niska klasa Smile
Wydasz tylko niepotrzebnie dużo pieniędzy.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-04-2009 - 11:49
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
Mike napisał/a:
A co z kartami graficznymi? Ile czego powinna miec, by byc na czasie? O.o

Najsilniejszy pojedynczy Radeon 4870 lub GTX280 powinien wystarczyć (z tym , że ze względu na mniejszą prądożerność polecałbym jednak Radeona).
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
JoshuaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-04-2009 - 15:07
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 24-10-2005



Status: Offline
Ja polecam E8400, procesor ogłoszony produktem roku na komputronik.pl świetnie się spisuje, na boxowym chłodzeniu ze zmianą napięć kręci się spokojnie do 3.9 GHz nie wiem jak te całkiem nowe AMD się mają, ale IMO AMD to tylko puste Mhz... Co do karty to jeśli chcesz HD 4850 to 512 MB wystarczy, 1 GB to do 4870, bo ma szybsze taktowanie. Możesz też bawić się w crossfire np. 2x4850, tylko, że wtedy to już większy wydatek. Jeśli już zdecydowałbyś się na 4850 to polecam ASUSa z chłodzeniem glaciator.
Chociaż gdybyś miał ze 4 tysiące na samą jednostkę centralną, to idź w core i7...

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dawidjlOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-04-2009 - 20:36
Pisarz
Pisarz


Dołączył/a: 02-04-2009



Status: Offline
Wydaje mi się że to raczej kwestia gustu i być może wcześniejszych doświadczeń, jaki procesor się wybiera. Przy ich dzisiejszych prędkościach...
Smile A co do komputera dla Mike'a, to może zainwestować przede wszystkim w dobrą płytę główną aby mieć bazę do późniejszej rozbudowy?

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
JoshuaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2009 - 00:43
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 24-10-2005



Status: Offline
Przyszłość to IMO Intel core i7 właśnie Razz Z tego co piszesz, można wywnioskować, że różnica między procesorami AMD i Intel to tylko różnica w gustach, z tym się nie mogę zgodzić...
BTW: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=304592 a to jeszcze nie wszystko z tego co czytałem... Ja póki co zostaję na 3.0 Ghz, mocy nie brakuje Wink

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dawidjlOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2009 - 10:39
Pisarz
Pisarz


Dołączył/a: 02-04-2009



Status: Offline
Oczywiście że to nie tylko kwestia gustu, ale dla laika "kilka" Mhz w tył czy przód, gdy procesory mają 2x2,5GHz to raczej niewiele. Słyszałem że kupując komputer do 1500zł lepiej kupić do niego procesor AMD (bo ma lepszą wydajność w stosunku do ceny i w porównaniu z Intelem) powyżej tej ceny lepiej mają się sprawować procesory Intela.

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2009 - 17:22
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



AMD produkuje słabsze procki - wystarczy spojrzeć na pierwszy lepszy test procków (podawałem link do THG). Z drugiej strony mają szereg zalet: stosunek Moc/Cena jest lepszy, zwłaszcza jeśli dorzucić do tego tańsze niż Intel płyty główne z których każda ma CrossFire (czyli możliwość podłączenia dwóch/kilku kart graficznych AMD/ATI) praktycznie w standardzie. W wypadku SLI jest to dodatkowy wydatek (podobno to się niedawno zmieniło, ale nie wiem czy to dotarło do polski już).

Ale tak naprawdę wszystko zależy od Mike'a, a konkretnie: Do czego chcesz wykorzystywać swojego kompa Mike, jakie programy/gry mają chodzić i przede wszystkim: ile masz zamiar na to wydać. Jak opowiesz o tym to mogę Ci podać nawet pełną specyfikację ; )..

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
JoshuaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2009 - 17:22
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 24-10-2005



Status: Offline
Za 1500 zł to w GTA IV z dziesięć fpsów wyciągniesz Laughing
Exactly Losiul potrzeba wiedzieć ile Mikei ma pieniędzy na sprzęcik...

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dawidjlOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2009 - 18:45
Pisarz
Pisarz


Dołączył/a: 02-04-2009



Status: Offline
Nie wiem czy Mike'a zainteresowałaby seria GTA? Choć może... Wink Osobiście za nią nie przepadam, więc problemu z nią nie mam, nie tnie mi się Wink
A za 1500-2000zł można już coś zdziałać gdy wiesz czego chcesz i gdy odpowiednio skomponujesz zestaw.
( A teraz Mike rzuci jakąś kwotę, a my przedstawimy Mu swoje propozycje Wink )

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
JoshuaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2009 - 21:25
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 24-10-2005



Status: Offline
To było porównanie, ja myślę, że jak chce na 3 lata sprzęcik, to na 3 lata za 1500 zł kupi procesor i płytę główną i może pamięć, bo to za 150 zł można podwoić ilość, przykład masz, ostatnio 2x2 kupiłem za 150...

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dawidjlOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2009 - 22:00
Pisarz
Pisarz


Dołączył/a: 02-04-2009



Status: Offline
A Mike zapytał tylko o parametry karty... Wink
Może tylko ją chce kupić?

Jeśli to ma być komputer do pracy i ma w przyszłości na nim działać jakiś Office 2011 to naprawdę niewiele potrzeba. Ale jak do gier i na 3 lata to za 1500zł to można rzeczywiście w sumie tylko kartę grafiki kupić Wink

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
JoshuaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 15-04-2009 - 21:09
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 24-10-2005



Status: Offline
Wcześniej jeszcze o procek pytał. Jak wy matury pozdawaliście? Czytaj ze zrozumieniem...

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2007 The PNphpBB Group
Credits