Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
DidaOffline
Temat postu: Kuchnia japo?ska  PostWysłany: 12-06-2003 - 17:56
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 24-02-2003



Status: Offline
Oto na pro?b? dehi i Kelly Very Happy przepisy na dania japo?skie, pochodz?ce z ksi??eczki Mayumi Ishii „Kuchnia Dalekiego Wschodu” z serii Biblioteczka Poradnika Domowego (Prószy?ski i S-ka, Warszawa 1999). Na pierwszy ogie? zupy. Mog? pó?niej poda? przepisy na przystawki, dania z mi?sa i drobiu, dania z ryb i krewetek, dania z warzyw i tofu, dania z ry?u i m?czne, desery. Jakie? uwagi, propozycje Question

Zupa miso z kartoflami
2 du?e ziemniaki, du?a cebula, 6 dag miso, 800 ml dashi-jiru (lub bulionu)
Ziemniaki obieramy, przecinamy wzd?u? na dwie po?owy i na-kroimy na plasterki. Tak samo kroimy cebul? Do garnka wlewamy dashi-jiru, wk?adamy ziemniaki i gotujemy je do mi?kko?ci Potem wk?adamy cebul? i gotujemy jeszcze 2 min. Dodajemy miso, lekko mieszamy, zdejmujemy z ognia.

Zupa na skrzyde?kach kurczaka
40 dag skrzyde?ek kurczaka, 5 dag marchwi, 10 dag bia?ej rzodkwi, 10 dag ziemniaków lub dyni, 4 ?wie?e grzyby, por, 6 dag miso, mielona ostra papryka, 4 szklanki wody
Skrzyde?ka dzielimy na czterocentymetrowe kawa?ki. Ziemniaki, marchew i rzodkiew przecinamy wzd?u? na pó? i kroimy w pó?pier?cienie. Grzyby te? przecinamy wzd?u? na pó?. Por kroimy na centymetrowe plasterki. W garnku z wrz?c? wod? gotujemy skrzyde?ka na ma?ym ogniu przez 10 min. Dodajemy marchew, rzodkiew, ziemniaki i grzyby. Gotujemy, a? warzywa b?d? mi?kkie. Przyprawiamy miso mielon? papryk?, lekko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy por.

Zupa zakrapiana jajkiem
3 jaja, natka pietruszki lub str?ki obgotowanej fasolki szparagowej, 800 ml dashi-jiru (lub bulionu), ?y?eczka sosu sojowego, ?y?ka m?ki ziemniaczanej i ?y?ka wody, sól
Jaja dok?adnie mieszamy w miseczce widelcem. Natk? pietruszki (str?ki obgotowanej fasolki szparagowej) siekamy. Dashi-jiru zagotowujemy, przyprawiamy sosem sojowym i sol?, znów doprowadzamy do wrzenia, dodajemy m?k? ziemniaczan? rozrobion? wod?. Nast?pnie do zupy bardzo powoli wlewamy rozbite jaja, ca?y czas mieszaj?c. Gdy zupa ponownie zawrze, wsypujemy natk? pietruszki.

Zupa z karpia
50 dag karpia, korze? ?opianu, (m?odego, jeszcze przed kwitnieniem), szczypiorek, 50 ml sake (lub wódki), ?y?eczka sosu sojowego, 8 dag miso, 5 szklanek wody
Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Korze? ?opianu oskrobujemy ze skóry i tniemy uko?nie na cienkie, w?skie wiórki. Szczypiorek siekamy. Do garnka wk?adamy dzwonka karpia, wlewamy sake i wod?, gotujemy na ma?ym ogniu przez godzin?. Dodajemy sos sojowy i ?opian, gotujemy przez 7 min, a nast?pnie przyprawiamy miso. Gotujemy razem jeszcze 15 min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy szczypiorek.

Zupa z tofu
8 du?ych krewetek, 15 dag tofu, 800 ml dashi-jiru (lub bulionu), ?y?eczka sosu sojowego, natka pietruszki, skórka cytryny, sól
Oczyszczone z ?usek i „?y?" krewetki (ogony pozostaj?) parzymy wrz?tkiem. Tofu kroimy w kostk? o boku 1 cm. Do garnka wlewamy dashi-jiru, dodajemy sól i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy tofu i krewetki, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zup? rozlewamy do miseczek, wsypujemy kawa?ki skórki cytryny i natk? pietruszki.

Powodzenia przy szukaniu produktów Exclamation Smacznego Exclamation Very Happy

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dehiraOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-06-2003 - 21:12
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 26-08-2002



Status: Offline
A czy ta ksi?zka nie mówi, co to jest miso i jak si? to robi?????????
Je?li nie, to tylko zupa zakrapiana jajkiem lezy w moim zasiegu (jak wpadne na pomys?, jak sie robi sos sojowy)^^" ::dehira> antytalent kulinarny::
A tak w ogóle, to dziekuje, Dida, jestes genialna ^0^
Jesli znajdziesz jeszcze chwil? czasu, to plisu, napisz jaki? deser ^______^. Najlepiej co? s?odkiego i ma?o skomplikowanego!
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DidaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-06-2003 - 16:40
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 24-02-2003



Status: Offline
Ksi??ka mówi, ?e miso to s?ona pasta ze sfermentowanej soi, ale nie podaje, jak j? zrobi?. Confused A mo?e sos sojowy da si? kupi? w jakim? hipermarkecie Question
Poni?ej desery. Podejrzewam jednak, ?e fasolka azuki pozostaje poza granicami naszych mo?liwo?ci. Za to przynajmniej z zielon? herbata nie powinno by? problemów. Very Happy

Ciasteczka z fasoli
30 dag azuki (ma?ej czerwonej fasoli) i 45 dag cukru, 20 dag bia?ej fasoli i 15 dag cukru, 20 dag czarnej fasoli i 15 dag cukru, 20 dag du?ej czerwonej fasoli i 15 dag cukru
Fasole - ka?d? oddzielnie - moczymy przez ca?? noc. Nast?pnie w garnku z du?? ilo?ci? wody gotujemy na ?rednim ogniu fasol? azuk? przez godzin?. Dodajemy cukier i gotujemy na ?rednim ogniu - od czasu do czasu mieszaj?c — a? woda si? zagotuje. Studzimy. Bia?? fasol? gotujemy w du?ej ilo?ci wody przez godzin?, potem dodajemy cukier i na ?rednim ogniu gotujemy przez 30 min. Studzimy. W ten sam sposób gotujemy jeszcze czarn? i du?? czerwon? fasol?. Z azuki formujemy kulki o ?rednicy 4 cm i ka?d? tak? kulk? oblepiamy odcedzon? z syropu fasol? bia??, czarn? lub du?? czerwon?.

Ciasteczka z kasztanów
115 dag azuki (ma?ej czerwonej fasoli) i 25 dag cukru, 50 dag kasztanów jadalnych i 25 dag cukru, olej do sma?enia. Ciasto: 4 jaja, 18 dag cukru, 5 dag miodu, ?y?eczka sody, 20 dag m?ki, 100 ml wody
Azuk? moczymy przez ca?? noc w wodzie, gotujemy przez 50 min, dodajemy cukier i gotujemy – od czasu do czasu mieszaj?c – a? woda si? wygotuje.
Kasztany obieramy ze skórki gotujemy na ?rednim ogniu przez 30 min, wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 20 min. Studzimy. Odcedzamy.
Wyrabiamy ciasto. Najpierw miksujemy razem jaja, cukier i miód, potem dodajemy sod?, m?k? i wod?, mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godz. Patelni? smarujemy olejem i na nim sma?ymy ciasto w formie cienkich nale?ników. W ka?dy nale?nik wk?adamy ?y?k? azuki i 2 kasztany, zawijamy „w kopert?".

Ciasto z czerwonej fasoli
10 dag azuki (ma?ej czerwonej fasoli), 9 dag cukru, 5 jaj, 5 dag m?ki ziemniaczanej, 9 dag m?ki pszennej, ?y?eczka mas?a, bu?ka tarta, cukier puder
Moczon? przez ca?? noc fasol? azuk? gotujemy przez godzin?, dodajemy 3 dag cukru i gotujemy jeszcze 20 min. Po odcedzeniu mieszamy z m?k? pszenn?. W k?pieli wodnej miksujemy ?ó?tka i 6 dag cukru przez 5 min.
W drugiej misce ubijamy na pian? bia?ka, dodajemy m?k? ziemniaczan? i ponownie ubijamy. Nast?pnie pian? delikatnie ??czymy ze zmiksowanymi ?ó?tkami, a potem z fasol? azuk? wymieszan? z m?k?. Przygotowane ciasto przek?adamy do formy wysmarowanej mas?em i posypanej bu?k? tart?. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35 min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Galaretka
800 ml wody, 2 ?y?ki ?elatyny i 4 ?y?ki wody, 20 dag cukru, ?ó?tko, ?y?eczka mielonej zielonej herbaty
W ma?ej miseczce rozrabiamy ?elatyn? wod?. W garnku zagotowujemy wod? z cukrem. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ?elatyn?, mieszamy, potem dzielimy na dwie równe cz??ci. Do jednej cz??ci wsypujemy zielon? herbat?, do drugiej powolutku - mieszaj?c -wlewamy ?ó?tko. Studzimy i wstawiamy do lodówki na godzin?. Gdy zastygn?, ??czymy je i dekorujemy.

Lody z zielon? herbat?
6 ?ó?tek i 10 dag cukru, 300 ml mleka, 200 ml ?mietany 36-proc., ?y?ka mielonej zielonej herbaty i ?y?ka cukru, 2 ?y?ki wrz?tku
Miksujemy ?ó?tka z cukrem i ca?y czas mieszaj?c, wlewamy do nich wrz?ce mleko, a nast?pnie gotujemy je na ma?ym ogniu przez 2 min. Studzimy. W miseczce zalewamy wrz?tkiem zielon? herbat? i cukier, mieszamy, ??czymy z ?ó?tkami, znów mieszamy, przek?adamy do formy i wstawiamy do zamra?arki. Po godzinie form? wyjmujemy i przygotowane lody mieszamy z lekko zmiksowan? ?mietan?. Ponownie wstawiamy do zamra?arki. Po nast?pnej godzinie lody znów wyjmujemy, mieszamy i wstawiamy do zamra?arki na godzin?. Czynno?? t? powtarzamy jeszcze raz.

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
KellyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-06-2003 - 14:04
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2003

Skąd: Wroc?aw

Status: Offline
Dzi?kuj?. Trzeba b?dzie co? z tego spróbowa? zrobi?. A Ty dida polecasz cos z tego?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DidaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-06-2003 - 18:16
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 24-02-2003



Status: Offline
Nic nie mog? poleci?, bo niczego z tej ksi??ki jeszcze nie ugotowa?am. Szczerze pisz?c, w ogóle nie potrafi? gotowa?. Crying or Very sad

Acha, przejrza?am wszystkie przepisy i znalaz?am jeden, przy którym nie potrzeba dziwacznych sk?adników. My?l?, ?e warto spróbowa? zrobi? to danie, tak na doby pocz?tek. Very Happy

Omlet z kapust?
50 dag bia?ej kapusty, 2 jaja, 12 dag m?ki, 200 ml wody, 10 dag w?dzonego boczku, 10 dag kie?basy podwawelskiej, pó? ?y?eczki soli, 8 ?y?ek oleju do sma?enia, pieprz, keczup, majonez
Kapust? szatkujemy. Boczek i kie?bas? kroimy w kosteczk?. W misce rozrabiamy ciasto (jaja, woda, m?ka, sól, pieprz), dodajemy do niego kapust?, boczek i kie?bas?, mieszamy, dzielimy na 4 porcje. Sma?ymy je kolejno (po 3 min z ka?dej strony) na ?rednim ogniu, wlewaj?c na patelni? 2 ?y?eczki oleju do jednego omletu. Omlety rozk?adamy na talerze; podajemy z majonezem lub keczupem – jak kto woli.

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DaeOffline
Temat postu:   PostWysłany: 18-06-2003 - 20:30
Czytelnik
Czytelnik


Dołączył/a: 07-04-2003

Skąd: War saw

Status: Offline
Czyta?em swego czasu ksi??k? "Dziwna historia o upiorach z latarni? w kszta?cie piwonii" (a?tor mi gdzie? ulecia?). Otó? by?a tam wzmianka o galaretce z bobu co mnie osobi?cie zaintrygowa?o. Czy kto? ma na to przepis? Przy okazji apeluj? o wi?cej przepisów na s?odycze Wink . (to "swego czasu" mog?em sobie darowa?)

_________________
Powróci? syn marnotrawny...
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DidaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 18-06-2003 - 20:41
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 24-02-2003



Status: Offline
Dae napisał/a:
Czyta?em swego czasu ksi??k? "Dziwna historia o upiorach z latarni? w kszta?cie piwonii"

Ja te? to czyta?am (jakie? 4 lata temu) i ju? kompletnie nie pami?tam, o czym to by?o. Confused

Dae napisał/a:
Przy okazji apeluj? o wi?cej przepisów na s?odycze Wink .

A intersuj? Ci? przepisy na desery z kuchni korea?skiej lub chi?skiej Question Very Happy Albo przepis na krem deserowy z kuchni polskiej Question Wink Pisz? o tym, bo uda?o mi si? zrobi? ten krem ca?kiem samej, czyli jego wykonanie musi by? proste. A jest przy tym smaczny, puszysty i w ogóle. Very Happy

_________________


Ostatnio zmieniony przez Dida dnia 19-06-2003 - 15:06, w całości zmieniany 1 raz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DaeOffline
Temat postu:   PostWysłany: 18-06-2003 - 20:46
Czytelnik
Czytelnik


Dołączył/a: 07-04-2003

Skąd: War saw

Status: Offline
Po pierwsze polecam ponown? lektór?.
Po drugie mile by by?o gdyby? zamie?ci?a przepis Wink .

_________________
Powróci? syn marnotrawny...
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DidaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-06-2003 - 15:08
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 24-02-2003



Status: Offline
Dae, a nie pro?ciej si? przyzna? do tego, ?e sam nie pami?tasz tre?ci tej ksi??ki. Wink

KREM DESEROWY
4 jaja, 3/4 szklanki cukru pudru (to u?amek, a nie 3 lub 4 Wink ), 2 ?y?ki kawy lub kakao (ja robi?am z kakao), 2 ?y?ki ?elatyny, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki ?mietanki (patrz wcze?niej Wink ), rodzynki
?ó?tka z cukrem utrze? w misce na puszyst? mas?. Ucieraj?c doda? kakao. ?elatyn? namoczy? w 1/2 szklanki zimnego mleka, po nap?cznieniu zala? reszt? przegotowanego, gor?cego mleka i podgrza? tak, aby ?elatyna si? ca?kowicie rozpu?ci?a. Utarte ?ó?tka po??czy? ze s?odk? ?mietank?. ?elatyn? sch?odzi?, bia?ka ubi? na sztywn? pian?. ?ó?tka po??czy? z ?elatyn? ca?o?? wymiesza? z bia?kiem, miesza? tak d?ugo, a? masa zacznie g?stnie?. (A jakby nie chcia?a zg?stnie? to wstawi? j? do lodówki, mnie spotka?o co? takiego, ale dzi?ki wspomnianej wy?ej radzie mojej mamy wszystko posz?o ok.) Roz?o?y? na miseczki, dekorowa? rodzynkami.
Very Happy

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Gilma[tm]Offline
Temat postu:   PostWysłany: 20-06-2003 - 11:18
Czytelnik
Czytelnik


Dołączył/a: 25-01-2002

Skąd: ?-ca

Status: Offline
To ja wam tylko kweste sosu sojowego rozwiaze: mozna spokojnie kipiec prawie wszedzie tylko warto wiedziec czy chcecie ciemny czy nie :) (nie dosc ze jest to jeszcze jest wybor ;) )

_________________
komus psychiatre? http://psychiatra.strona.pl ;D
a mo?e co? dla kota? albo dla psa? http://www.ujadanko.pl :)
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DidaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-06-2003 - 12:29
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 24-02-2003



Status: Offline
To super Exclamation Very Happy
A nie wiesz, czy mo?na w naszych sklepach dosta? tofu, miso albo m?k? ry?ow?. Confused

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DaeOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-06-2003 - 20:58
Czytelnik
Czytelnik


Dołączył/a: 07-04-2003

Skąd: War saw

Status: Offline
W ksi??ce nie by?o przecierz przepisu na to. A tre?? ksi??ki pami?tam doskonale bo chodzi?o w niej o... no... niewa?ne. A je?li chodzi o ten sklep to wiem ?e w Galerii Mokotów jest taki. (ale je?li nie mieszkasz w stolicy ta informacja na niewiele ci si? zda)

_________________
Powróci? syn marnotrawny...
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Lina_Inverse__Offline
Temat postu:   PostWysłany: 21-06-2003 - 17:04
Czytelnik
Czytelnik


Dołączył/a: 28-05-2003

Skąd: Olsztyn

Status: Offline
Dida napewno cosik z tych przepisow zrobie^^ Bo mam ochotke na dobra Japonska kuchnie nyuuu^^

_________________
We are We are on the cruise!
We are!
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DaeOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-06-2003 - 20:20
Czytelnik
Czytelnik


Dołączył/a: 07-04-2003

Skąd: War saw

Status: Offline
A czy nie znalaz? by si? przepis na ciasteczka ry?owe? Chodzi o ta w kszta?cie górki z czarnym paskiem u do?u. (chyba ka?dy wie o co mi chodzi.)

_________________
Powróci? syn marnotrawny...
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DidaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-07-2003 - 11:32
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 24-02-2003



Status: Offline
Eh? Ja nie wiem. Chodzi Ci rzeczywi?cie o ciasteczka, czy to mo?e jaka? (?)aluzja.

Z kuchni korea?skiej:
PLACKI RY?OWE
50 dag m?ki ry?owej, 10 daktyli, ?y?eczka miodu, ?y?eczka cynamonu w proszku, bakalie (figi, orzechy, rodzynki), 20 dag cukru, 100 ml zimnej wody, 350 ml wrz?tku, pó? ?y?ki soli, 3 ?y?ki oleju do sma?enia
Wod? z cukrem gotujemy tak d?ugo, a? po?owa wody odparuje. Z m?ki ry?owej, soli i wrz?tku zagniatamy ciasto. Wk?adamy je do torebki foliowej i odstawiamy na 30 min, a potem formujemy kulki o ?rednicy 3 cm. Daktyle siekamy, mieszamy z miodem i cynamonem, t? mas? nadziewamy kulki ciasta i rozp?aszczamy. Ka?dy placek powinien mie? 5 cm ?rednicy. W jego wierzch wciskamy bakalie. Placki sma?ymy na patelni z gor?cym olejem (ale na ma?ym ogniu) - po 2 min z ka?dej strony. Maczamy w syropie i odstawiamy.

Ostatnio w Hypernowej znalza?am pó?eczk? pt. Kuchnie ?wiata, czy jako? tak. A tam sos sojowy, makaron ry?owy, algi itp. Very Happy

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2007 The PNphpBB Group
Credits