Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 31-05-2007 - 21:35
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



Raul - hmm, w linuchu problemy pojawiają się bardzo często. Do tego taki mój pan sąsiad chce sobie zainstalować grę odpalić film itp i nie chce czekać za każdym razem tydzień aż wrócę do domu na weekend ; P.. A z linuchem jest tutaj niestety problem.. Trzeba mieć chociaż podstawową wiedzę na temat czegokolwiek co chce się zainstalować, nie ma czegoś takiego jak "plug-and-play" (oczywiście nie w sensie sprzętowym)

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 16:23
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
Jeśli ktoś nie poradzi sobie z odpaleniem filmu pod Windowsem to nie poradzi sobie również pod linuxem. Różnica jest żadna. (powtarzam: przy prawidłowo skonfigurowanym komputerze).
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Refresh
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 18:47
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 14-09-2005



Dostałem dzisiaj paczkę: 3 piękne Ubuntu 7.04 i 3 piękne Kubuntu tej samej wersji + 4 naklejki ubuntu. Niaf niaf Very Happy

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 19:40
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
Raul napisał/a:
Jeśli ktoś nie poradzi sobie z odpaleniem filmu pod Windowsem to nie poradzi sobie również pod linuxem. Różnica jest żadna. (powtarzam: przy prawidłowo skonfigurowanym komputerze).

prawda.
Tylko wpierw trzeba wszystko ustawic

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 20:29
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
W Windowsie też trzeba wszystko ustawić. Bez kodeków nie odpalisz filmu, bez sterowników nie odpalisz drukarki itp. itd.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 22:32
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
Tylko w windzie jest to zwykle pare kliknięc.
W Linuchu niekiedy pół dnia Razz Zwłaszcza kiedy pojawią sie jakieś zależności.

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 05-06-2007 - 14:04
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
W linuksie brakuje odpowiedniego wsparcia jakie ma M$ ze strony biznesu i tyle.
Raul czego mi brakuje? PSpicea i Matlaba nie mniej ni więcej. To jest pewna podstawa która jest mi potrzebna na studiach pewne odpowiedniki są na Linuksa ale niestety możliwościami odpowiadaja tamtym z przed 5, 10 lat.

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Refresh
Temat postu:   PostWysłany: 06-06-2007 - 10:54
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 14-09-2005



http://www.3till7.net/2005/11/01/everyone-uses-linux/ Wink

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 02-02-2009 - 23:53
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



Odkopuję temat ; ).
Zainstalowałem mojemu Panu sąsiadowi linucha, bo jego windows pomimo tego że nauczyłem go używać, aktualizować antywirusa, używać firewalla był regularnie zawirusowywany..
Drugą rzeczą jest to że piszę magisterkę pod linuksem - a temat dotyczy wykorzystania współczesnych kart graficznych, co częściowo dowodzi, że linux jest "na czasie" ; ).
Trzecią: @Lunas jak chcesz Matlaba albo to coś podobnego to zdaje się że jest coś a'la i nazywa się OpenMath albo podobnie ; ). W przeciwnym i w wypadku PSpice - jest wine którego postanowili oznaczyć wreszcie 1.0 ; P (co niczemu nie dowodzi ; P, choć prawda jest taka że w Arcanum i Starcrafta gram na linie ; ) ).

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 01:08
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
@losiul, jakby to powiedzieć MAtlab jest niby pod linuksa, można zainstalować, tylko nie wiem jak. Instrukcja jest ale mi wyskakiwały błędy.
Open math nteż nie znam, ale jesli funkcjionalnie przypomina Octave'a to dziekuje. Dobra żecz do nauki ale do poważniejszych zadan Matlab jest wygodniejszy.
A ostatnio mam 2 inne problemy.
- net ostatnio cos mi na ubunciaku nawala. Połączanie niby jest ale nic pozatym. Co ciekawe jesliu na starcie dyski NTFS nie są instalowane na starcie to smiga. Można tak robić ale chyba nie o to chodzi...

- obsługa 2 monitorów w trybie innym niż klonowanie ( o ile znalazłem jak temu zaradzic na kartach nVidii i ATI to niestety do intelowskich raczej nie ma ). Przy twoim temacie pracy może wspomożesz przy karcie intel X 3100

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 01:53
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



Mój błąd - miałem na myśli właśnie Octave (OpenMath to standard zapisu wzorów). Co do MathLaba pod Lina, to może warto poszperać za jakimś guide'em, powinien być jakiś readme itp ; ).
- net - ale jaki net, na czym, podpięty pod co itp. Ja np mam odwrotne problemy, mi net nie działa pod Windą : P.. Po 5-10 min rozłącza się i wywala całą kontrolkę i nie mogę nic zrobić poza rozłączeniem, przy próbie połączenia ponownie wywala mi błąd połączenia. Mam wrażenie że to coś ze sterownikami, ale narazie nie chciało mi się przy tym grzebać - Winda za długo się włącza : P..
- co do 2 monitorów, sorki, trochę czym innym się zajmuję ; P. Wydaje mi się że 2 pulpity w trybie innym niż Clone muszą mieć wsparcie hardware'owe, jesteś pewien że masz to też pod Windą? Jeśli tak, to nie wiem jak Ci pomóc : /.
Na szybko znalazłem to: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=884203

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 08:44
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
A Mathlab nie pójdzie pod Wine
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 09:27
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
Losiul, chodzi mi o internet z kabla na akademikach. Jakies 2 tygodnie temu przestał działać pod ubuntu. WiFi działą bezproblemowo.
Co do 2 monitorów to pod windą działają bezproblemowo ( w innym wypadku nie traktowałbym to jako problem linuksa). W podanym przez ciebie linku proponują zmylić system że niby jest 1 duży monitor a nie 2 małe. Zobaczymy Smile

Raul, Matlab ma to do siebie że podczas działania jest dość zasoborzerny.

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 10:47
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



hmm - u mojej Ani jest ten problem że dojście do netu możesz mieć tylko raz. Czyli nie możesz na jednym mac'u być podłączonym jednocześnie do wifi i kabla, bo z któregoś Cię rozłączy. To jedna rzecz która mi przychodzi do głowy.
Druga, że coś grzebałeś ; P. Trzecia, że coś robiłeś z firewallem. Opcji jest dużo i to nie wyczerpuje tematu : ).
Wirtualny monitor to coś co masz standardowo w X'ach. Więcej linków znalazłem wczoraj po wklepaniu w googlu: ubuntu intel x3100 clone dual screen. z tego co pamiętam było tam więcej linków.
Ogólnie z linuchem jest tak, że jeśli masz jakiś problem to prawie na pewno ktoś już miał podobny i próbowano (lub nie : P) go rozwiązać.
Co do Matlaba pod Wine - ile masz RAMu? Wine trochę powinien zabierać dodatkowo, ale to nie jest chyba aż taki kosmos.
Z tego co TU piszą, Matlab ma się nieźle pod wine'em ; ) (czyt. łajnem : P)

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 15:55
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
wine pożera niewielkie procenty w stosunku do matlaba. Ale wykorzystuje też pare procent mocy procka na tłumaczenie.

Wirtualnu monitor a drugi monitor to jednak 2 różne sprawy.

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2007 The PNphpBB Group
Credits