Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
AkashicOffline
Temat postu: Substytut japonskiego ryzu ?  PostWysłany: 18-03-2005 - 00:09
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
Witam,

Mam pytanko odnosnie japonskiego jedzenia:
Ktorego ryzu uzywac, by smakowal i byl lepki jak japonski ryz ?
Probowalem juz wielu polskich gatunkow, jednak byly niedobre i nielepkie. Raz uzylem tajskiego - lepkosc byla nawet az za nadta, jednak smak pozostawial wiele do zyczenia (dobra, bylo po prostu niedobre).
Jedyny na naszym rynku pseudo-japonski ryz (Blue Dragon) odpada - parenascie zl za pol kilo ? IMO o duzo za duzo :<
Uzywam Rice Cookera - myslalem, ze kazdy ryz bedzie z niego smaczny, a tu ... -_-
Jakies sugestie ?
Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam
Aka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
chobi
Temat postu: Substytut japonskiego ryzu ?  PostWysłany: 20-03-2005 - 12:56
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 14-05-2003

Skąd: 707

ale nie poradzisz. "blue dragon" jest polecany na większości serwisów, jak również w książkach kucharskich. musi być dobry. a za jakość się niestety płaci.

chyba, Ĺźe wyjedziesz do japonii, kupisz tam ryĹźu i sobie przywieziesz zapasy Razz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AkashicOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-03-2005 - 15:28
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
Blue Dragon, owszem, jak na polskie warunki dobry jest. Ale by sobie np. zrobic jakis asagohan i/lub na obiadek do czegokolwiek, to by czlowiek stracil majatek.
Ryz w japonii rowniez jest drogi (tym bardziej na nasze warunki). Jest i ciezki, a jak przekroczylem bagaz o prawie 9 kg, myslalem, ze pani z okienka mnie zje (na (nie)szczescie samolot mial dzien opoznienia, wiec puscili mi to plazem Very Happy Ale miec ciutke japonskiego ryzu i chowac go tylko na specjalne okazje ? Dalej jednak jakis substytut bylby lepszy. Moze z Niemiec sprowadzic ? (pol auta, by sie oplacalo Smile
Nic nie pozostaje, jak probowac z roznymi polskimi gatunkami. Byle sie kleil i nie smakowal jak nie-wiadomo-co (w rice cookerze nie uzywa sie soli Neutral
No nic, lece probowac kolejny gatunek (tym razem no-name, licho wie, moze jak na opakowaniu nie ma reklamy 'nigdy sie nie klei' poskutkuje ?)
Thnx i pozdrawiam!
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-03-2005 - 18:55
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
Ja kupuje ryz okragly roznych producentow - w Berti bywaja lub w Geancie. Nie wiem czym oprocz tego ze nie jest japonski rozni sie od oryginalnego. Na pewno nie smakiem. Raczej cena.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AkashicOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-03-2005 - 22:42
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
Sprobowalem tego okraglego - Uncle Bens bylby z tego dumny: tak nieklejacego ryzu chyba jeszcze nie widzialem. Nie mniej musze powiedziec, ze bardzo smaczny wyszedl. Gdyby po tym go wrzucic na patelnie, dodac jakis sosow, etc, fajna chinszczyzne mozna zrobic.
Dostalem namiary na jakies japonski w miare tani ryz, moze on bedzie idealem ?
Ale z drugiej strony ciekawe, czemu polski okragly sie nie klei a japonski okragly - owszem ? -_-
Pozdrowienia!
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
chobi
Temat postu:   PostWysłany: 29-03-2005 - 01:37
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 14-05-2003

Skąd: 707

raul >> to z tego okrągłego robiłeś sushi?
lol Very Happy nie dziwo, że Ci nie wyszło ;3
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
IggIOffline
Temat postu:   PostWysłany: 29-03-2005 - 15:00
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 30-09-2002

Skąd: Don'tgonearthe Castle!

Status: Offline
Kiedy zostawisz ryż żeby ostygł i potrzymasz go w garku z godzine czy dwie wtedy nasypanie na tależ choć jednej łyżki bedzie cię kosztować sporo pracy... Może nie róznica gatunków a po prostu kwestia temperatury?

_________________
Usunięto obrazki - złamanie regulaminu
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AkashicOffline
Temat postu:   PostWysłany: 29-03-2005 - 17:43
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
Owszem, rozgotowywac, trzymac, etc mozna;
Ale poszukuje jakiegos ryzu dostepnego w Polsce, ktory ladnie by wyszedl w rice cookerze. Czyli wsypac, ok. 10 min, wyciagnac - i by smakowal i sie kleil. Poki co bezskutecznie :(
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
IggIOffline
Temat postu:   PostWysłany: 29-03-2005 - 18:15
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 30-09-2002

Skąd: Don'tgonearthe Castle!

Status: Offline
Nie rozgotować...
Tylko odlać wodę i przełożyć już suchy ryż żeby ostygł (mozna go trzymac np. pod poduszką (wtedy nie straci wiele temeperatury, a mimo to stanie śię lepki niczym śnieg).

_________________
Usunięto obrazki - złamanie regulaminu
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AkashicOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-03-2005 - 00:22
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
Owszem, jest to jakies ultimatum, ale (jako pseudo-perfekcjonista) poszukuej .... cudo-ryzu ? A trzymanie pod poduszka/pacha/etc. nie powinno miec nic do rzeczy. Tylko wkladasz - wyciagasz ryz. Ehhh ... Tym bardziej, ze nie ma pozostalosci wodnych po ... wodzie w maszynce do gotowania ryzu (czym to qrestwo sie rozni od innych nasion ryzowych ?!?)
Milego weekendu!
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
IggIOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-03-2005 - 09:05
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 30-09-2002

Skąd: Don'tgonearthe Castle!

Status: Offline
Sugeruję namówic na zwierzenia kucharza z knajpy z sushi Razz

_________________
Usunięto obrazki - złamanie regulaminu
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AkashicOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-03-2005 - 16:41
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
We Wroclawiu takowych nie ma Sad(( Chyba ze liczyc pare rodzai sushi w chinskiej knajpie Sad
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-03-2005 - 18:53
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
chobi napisał/a:
raul >> to z tego okrągłego robiłeś sushi?
lol Very Happy nie dziwo, że Ci nie wyszło ;3

Zawsze wychodzi. Z tym jednym wyjatkiem. Moze za bardzo chcialem. I odpusc sobie ta radosc.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
chobi
Temat postu:   PostWysłany: 10-04-2005 - 11:26
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 14-05-2003

Skąd: 707

dopiero odpowiedź zauważyłem ;333

dlaczeeego mam sobie odpuścić? Razz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
iolaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-04-2005 - 13:56
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 31-08-2002



Status: Offline
Aka, może nie chodzi o rodzaj ryżu tylko sposób przygotowania ;p Nie chcem krytykować tu twoich zdolności kulinarnych, ale okrągły ryż który kupuje Raul kleił się świetnie i nie czułam żeby miał jakiś dziwny smak Wink
Nawet ja z tego ryżu skleciłam coś na kształt sushi XD

_________________


- Nawet obcym należy się godny pochówek...
- To nie są obcy i zostaną tak jak leżą

-----The last of the Mohicans------
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2007 The PNphpBB Group
Credits