Autor |
Wiadomość |
Akashic |
|
Temat postu: Substytut japonskiego ryzu ?
Wysłany: 18-03-2005 - 00:09
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
Witam,
Mam pytanko odnosnie japonskiego jedzenia:
Ktorego ryzu uzywac, by smakowal i byl lepki jak japonski ryz ?
Probowalem juz wielu polskich gatunkow, jednak byly niedobre i nielepkie. Raz uzylem tajskiego - lepkosc byla nawet az za nadta, jednak smak pozostawial wiele do zyczenia (dobra, bylo po prostu niedobre).
Jedyny na naszym rynku pseudo-japonski ryz (Blue Dragon) odpada - parenascie zl za pol kilo ? IMO o duzo za duzo :<
Uzywam Rice Cookera - myslalem, ze kazdy ryz bedzie z niego smaczny, a tu ... -_-
Jakies sugestie ?
Z gory dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Aka |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Substytut japonskiego ryzu ?
Wysłany: 20-03-2005 - 12:56
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 14-05-2003
Skąd: 707
|
|
ale nie poradzisz. "blue dragon" jest polecany na wiÄkszoĹci serwisĂłw, jak rĂłwnieĹź w ksiÄ
Ĺźkach kucharskich. musi byÄ dobry. a za jakoĹÄ siÄ niestety pĹaci.
chyba, Ĺźe wyjedziesz do japonii, kupisz tam ryĹźu i sobie przywieziesz zapasy |
|
|
|
|
|
Akashic |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-03-2005 - 15:28
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
Blue Dragon, owszem, jak na polskie warunki dobry jest. Ale by sobie np. zrobic jakis asagohan i/lub na obiadek do czegokolwiek, to by czlowiek stracil majatek.
Ryz w japonii rowniez jest drogi (tym bardziej na nasze warunki). Jest i ciezki, a jak przekroczylem bagaz o prawie 9 kg, myslalem, ze pani z okienka mnie zje (na (nie)szczescie samolot mial dzien opoznienia, wiec puscili mi to plazem Ale miec ciutke japonskiego ryzu i chowac go tylko na specjalne okazje ? Dalej jednak jakis substytut bylby lepszy. Moze z Niemiec sprowadzic ? (pol auta, by sie oplacalo
Nic nie pozostaje, jak probowac z roznymi polskimi gatunkami. Byle sie kleil i nie smakowal jak nie-wiadomo-co (w rice cookerze nie uzywa sie soli
No nic, lece probowac kolejny gatunek (tym razem no-name, licho wie, moze jak na opakowaniu nie ma reklamy 'nigdy sie nie klei' poskutkuje ?)
Thnx i pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
Raul |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-03-2005 - 18:55
|
|
Admin Forum
Dołączył/a: 05-01-2002
Status: Offline
|
|
Ja kupuje ryz okragly roznych producentow - w Berti bywaja lub w Geancie. Nie wiem czym oprocz tego ze nie jest japonski rozni sie od oryginalnego. Na pewno nie smakiem. Raczej cena. |
|
|
|
|
|
Akashic |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-03-2005 - 22:42
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
Sprobowalem tego okraglego - Uncle Bens bylby z tego dumny: tak nieklejacego ryzu chyba jeszcze nie widzialem. Nie mniej musze powiedziec, ze bardzo smaczny wyszedl. Gdyby po tym go wrzucic na patelnie, dodac jakis sosow, etc, fajna chinszczyzne mozna zrobic.
Dostalem namiary na jakies japonski w miare tani ryz, moze on bedzie idealem ?
Ale z drugiej strony ciekawe, czemu polski okragly sie nie klei a japonski okragly - owszem ? -_-
Pozdrowienia! |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 29-03-2005 - 01:37
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 14-05-2003
Skąd: 707
|
|
raul >> to z tego okrÄ
gĹego robiĹeĹ sushi?
lol nie dziwo, Ĺźe Ci nie wyszĹo ;3 |
|
|
|
|
|
IggI |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-03-2005 - 15:00
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 30-09-2002
Skąd: Don'tgonearthe Castle!
Status: Offline
|
|
Kiedy zostawisz ryĹź Ĺźeby ostygĹ i potrzymasz go w garku z godzine czy dwie wtedy nasypanie na taleĹź choÄ jednej ĹyĹźki bedzie ciÄ kosztowaÄ sporo pracy... MoĹźe nie rĂłznica gatunkĂłw a po prostu kwestia temperatury? |
_________________ UsuniÄto obrazki - zĹamanie regulaminu
|
|
|
|
|
Akashic |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-03-2005 - 17:43
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
Owszem, rozgotowywac, trzymac, etc mozna;
Ale poszukuje jakiegos ryzu dostepnego w Polsce, ktory ladnie by wyszedl w rice cookerze. Czyli wsypac, ok. 10 min, wyciagnac - i by smakowal i sie kleil. Poki co bezskutecznie :( |
|
|
|
|
|
IggI |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-03-2005 - 18:15
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 30-09-2002
Skąd: Don'tgonearthe Castle!
Status: Offline
|
|
Nie rozgotowaÄ...
Tylko odlaÄ wodÄ i przeĹoĹźyÄ juĹź suchy ryĹź Ĺźeby ostygĹ (mozna go trzymac np. pod poduszkÄ
(wtedy nie straci wiele temeperatury, a mimo to stanie ĹiÄ lepki niczym Ĺnieg). |
_________________ UsuniÄto obrazki - zĹamanie regulaminu
|
|
|
|
|
Akashic |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-03-2005 - 00:22
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
Owszem, jest to jakies ultimatum, ale (jako pseudo-perfekcjonista) poszukuej .... cudo-ryzu ? A trzymanie pod poduszka/pacha/etc. nie powinno miec nic do rzeczy. Tylko wkladasz - wyciagasz ryz. Ehhh ... Tym bardziej, ze nie ma pozostalosci wodnych po ... wodzie w maszynce do gotowania ryzu (czym to qrestwo sie rozni od innych nasion ryzowych ?!?)
Milego weekendu! |
|
|
|
|
|
IggI |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-03-2005 - 09:05
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 30-09-2002
Skąd: Don'tgonearthe Castle!
Status: Offline
|
|
SugerujÄ namĂłwic na zwierzenia kucharza z knajpy z sushi |
_________________ UsuniÄto obrazki - zĹamanie regulaminu
|
|
|
|
|
Akashic |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-03-2005 - 16:41
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
We Wroclawiu takowych nie ma (( Chyba ze liczyc pare rodzai sushi w chinskiej knajpie |
|
|
|
|
|
Raul |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-03-2005 - 18:53
|
|
Admin Forum
Dołączył/a: 05-01-2002
Status: Offline
|
|
chobi napisał/a: raul >> to z tego okrÄ
gĹego robiĹeĹ sushi?
lol nie dziwo, Ĺźe Ci nie wyszĹo ;3
Zawsze wychodzi. Z tym jednym wyjatkiem. Moze za bardzo chcialem. I odpusc sobie ta radosc. |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2005 - 11:26
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 14-05-2003
Skąd: 707
|
|
dopiero odpowiedĹş zauwaĹźyĹem ;333
dlaczeeego mam sobie odpuĹciÄ? |
|
|
|
|
|
iola |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2005 - 13:56
|
|
MĹodsza elita forum
Dołączył/a: 31-08-2002
Status: Offline
|
|
Aka, moĹźe nie chodzi o rodzaj ryĹźu tylko sposĂłb przygotowania ;p Nie chcem krytykowaÄ tu twoich zdolnoĹci kulinarnych, ale okrÄ
gĹy ryĹź ktĂłry kupuje Raul kleiĹ siÄ Ĺwietnie i nie czuĹam Ĺźeby miaĹ jakiĹ dziwny smak
Nawet ja z tego ryĹźu skleciĹam coĹ na ksztaĹt sushi XD |
_________________
- Nawet obcym naleĹźy siÄ godny pochĂłwek...
- To nie sÄ
obcy i zostanÄ
tak jak leĹźÄ
-----The last of the Mohicans------
|
|
|
|
|
|