Autor |
Wiadomość |
IggI |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2005 - 14:44
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 30-09-2002
Skąd: Don'tgonearthe Castle!
Status: Offline
|
|
Cytat: dlaczeeego mam sobie odpuĹciÄ?
ZrĂłb sushi dla przyjaciĂłl najlepiej jak potrafisz, postaraj siÄ i jak ci nie wyjdzie to zobaczysz... |
_________________ UsuniÄto obrazki - zĹamanie regulaminu
|
|
|
|
|
Akashic |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-04-2005 - 15:03
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
Wybacz, ale nie wyobrazam sobie lepszego sposobu na gotowanie ryzu, niz w japonskim urzadzeniu do tego przeznaczonym. Nie wychodzi tylko z naszymi 'rodzimymi' gatunkami. Blue Dragon wyszedl niezgorzej. Wiec kolejne pytanko: z jakimi producentami ryzu do sushi spotkaliscie sie w Polsce ? Prosilbym rowniez o szacunkowa cene.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Raul |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-04-2005 - 19:00
|
|
Admin Forum
Dołączył/a: 05-01-2002
Status: Offline
|
|
Wybacz ale ryz to ryz. Jasne, ze sa urzadzenia do tego ale tych urzadzen nie bylo kiedys i jakos Japonczycy ryz jedli. Jakos potrafili normalnie ugotowac
Nazwe ryzu Ci podam jak wroce do domu. |
|
|
|
|
|
Akashic |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2005 - 15:56
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
Hm, miala byc to odpowiedz na zarzut ioli, czy by przypadkiem zle go nie przygotowywalem (cala czynnosc ogranicza sie do nacisniecia jednego przycisku ale podczas pisania posta wcisnal mi sie Iggi ^_^
Niezbyt (no, moze ciutke) mnie interesuje, jak Japonczycy gotuja ryz, ale skoro wpadlo w rece bardzo poreczne urzadzenie (gotuje ok. 10 min i myje sie pojemnik w zmywarce), a przy okazji troche sie w nie zainwestowalo (sprobujcie znalezc i kupic 300W transformator z japonskiego systemu na polski to chcialbym cos w tym przygotowac. Jak sie znajdzie jakis 'dzialajacy' niezbyt drogi ryz, to bede w siodmym niebie - nie za bardzo lubie gotowane ziemniaczki; a tak to przy obiedzie nasypie sie filizanke ryzu i nie trzeba sie bedzie meczyc z tymi felernymi pyrami (ani z brudnymi garnkami
No i najwieksza zaleta: bedzie mozna latwo, przyjemnie i smacznie robic onigiri (jedna z najlepszych rzeczy kulinarnych japonczykow!). Sa jakies szalone teorie rozgotowywania ryzu, by sie kleil, ale je sie to bardzo kiepsko.
Z niecierpliwoscia czekam na nazwy ryzu.
Dzieki z gory! |
|
|
|
|
|
IggI |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2005 - 16:14
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 30-09-2002
Skąd: Don'tgonearthe Castle!
Status: Offline
|
|
Cytat: Niezbyt (no, moze ciutke) mnie interesuje, jak Japonczycy gotuja ryz, ale skoro wpadlo w rece bardzo poreczne urzadzenie (gotuje ok. 10 min i myje sie pojemnik w zmywarce), a przy okazji troche sie w nie zainwestowalo (sprobujcie znalezc i kupic 300W transformator z japonskiego systemu na polski to chcialbym cos w tym przygotowac.
Jak sie znajdzie jakis 'dzialajacy' niezbyt drogi ryz, to bede w siodmym niebie - nie za bardzo lubie gotowane ziemniaczki; a tak to przy obiedzie nasypie sie filizanke ryzu i nie trzeba sie bedzie meczyc z tymi felernymi pyrami (ani z brudnymi garnkami
No i najwieksza zaleta: bedzie mozna latwo, przyjemnie i smacznie robic onigiri (jedna z najlepszych rzeczy kulinarnych japonczykow!). Sa jakies szalone teorie rozgotowywania ryzu, by sie kleil, ale je sie to bardzo kiepsko.
Z niecierpliwoscia czekam na nazwy ryzu.
Ej... Sory Ĺźe znĂłw siÄ wciskam ale... Skoro staÄ ciÄ na kupno czegos czego uzywajÄ
Japonczycy do gotowania ryĹźu (Ĺźe pominÄ kwestiÄ transformatora) to czemu buczysz o tani polski ryĹź?
Acha, jeĹźeli kupiĹeĹ urzadzenie w sklepie typu 'Lidl' to od razu lepiej porzuÄ poszukiwanie ryĹźu, lub czegokolwiek innego, co by w nim dobrze wyszedĹ... |
_________________ UsuniÄto obrazki - zĹamanie regulaminu
|
|
|
|
|
Akashic |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2005 - 13:10
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 17-03-2005
Status: Offline
|
|
tajoj, nie mialem zamiaru nikogo obrazac.
Maszynki zreszta nie kupilem, tylko dostalem od znajomej japonki - powiedziala, ze i tak nie ma czasu gotowac.
Nie bucze tez na zaden tani ryz, tym bardziej polski. Po prostu szukam jakiejs alternatywy, co by byla tansza - jakby kupowac za 11 zl 0,5 kg ryzu, to starczy na 4 osobowa rodzine na max 2 dni. Wiec robi sie ciutke drogo. Jak jak jest w jakimkolwiek sklepie tanszy, jeszcze 'nieodkryty' ryz ? |
|
|
|
|
|
iola |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-04-2005 - 13:52
|
|
MĹodsza elita forum
Dołączył/a: 31-08-2002
Status: Offline
|
|
Aka ja tam nie wiem jak siÄ gotuje ryĹź w tym specjalnym pojemniczku, ale stwierdzam z tego co widziaĹam Ĺźe w zwykĹym garnku da siÄ to ugotowaÄ i wychodzi taki jak trzeba |
_________________
- Nawet obcym naleĹźy siÄ godny pochĂłwek...
- To nie sÄ
obcy i zostanÄ
tak jak leĹźÄ
-----The last of the Mohicans------
|
|
|
|
|
IggI |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-04-2005 - 23:21
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 30-09-2002
Skąd: Don'tgonearthe Castle!
Status: Offline
|
|
Oto fragment przepisu na sushi-maki zamieszczony w magazynie LOGO:
Cytat: najwaĹźniejszy w sushi jest ryĹź. Nie moĹźe byÄ za suchy ani rozgotowany. DokĹadnie wypĹucz szklankÄ ryzu umieszczajÄ
c ziarna na sicie w duĹźym garnku z wodÄ
. PotrzÄ
saj sitkiem i wymieniaj wode az bÄdzie przezroczytsa. nastÄpnie zalej ryĹź woda (duĹźa iloĹÄ) i pozostaw na okoĹo 30 minut. OdsÄ
cz i ponownie zalej tym razem odmierzonÄ
iloĹciÄ
wody - szklanka ryĹźu na 1,2 szklanki wody. Jesli woda jest chlorowana uĹźyj mineralnej (niegazowanej). PrzeĹóş ryĹź z woda do garnka, przykryj i szybko doprowadĹş do wrzenia. PrzykrÄÄ pĹomieĹ i gotuj kolejne 10 minut. WyĹacz ogieĹ i zostaw na 10-15 min Ĺźeby dojrzaĹ. Przez caĹy czas nie zdejmuj pokrywki! NastÄpnie wyĹóş ryĹź do miski i poĹÄ
cz z sosem do sushi (...) caĹoĹc mieszaj drewniana ĹyĹźkÄ
i pozwĂłl caĹoĹci ostygnÄ
c do temperatury pokojowej.
Polecam przeczytaÄ caĹoĹÄ i zobaczyÄ zdjÄcia gotowych zestawĂłw. (wg. wskazĂłwek Kim Jae Hak'a - wĹasciciela i gĹownego kucharza restauracji Akashia, w Wawie) |
_________________ UsuniÄto obrazki - zĹamanie regulaminu
|
|
|
|
|
|