Co potrzebujesz:
duża patelnia z przykrywką i miska
Dania z ryżu i mączne : Yakitate !! Furai- pan - chleb, pieczony na patelni
Składniki - szczegółowo:
80 ml letniej wody
10g niesolonego masła
150g mąki
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stołowa cukru
80 ml letniej wody
10g niesolonego masła
150g mąki
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stołowa cukru
Opis przygotowania:
1. Zmieszać w misce mąkę, cukier i suche drożdże.
Następnie dodać sól i letnią wodę*. Dokładnie wymieszać.
*- dodajcie sól i wodę dopiero po zmieszaniu wcześniejszych składników !
2. Dodać masło i połączyć z resztą składników. Zagniatać do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto posmarować cienką warstwą masła, włożyć do miski. Całość (ciasto w misce) dokładnie zawinąć w przezroczysty* worek foliowy i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 40 min. po tym czasie powinno ono stać się dwa razy większe.
*- worek nie musi być przezroczysty, ale w ten sposób łatwiej zobaczyć, czy już wyrosło
4. Gdy masa osiągnie odpowiednią wielkość, należy je wyjąć i lekko poklepać, by uszło z niego powietrze. UWAGA!!! nie klepać za mocno, bo ciasto przestanie się nadawać do użytku !
5. Pokroić ciasto na 6 równych części, a następnie uformować z nich kulki
6. Kulki ustawić na patelni w równych odległościach
7. Nałożyć przykrywkę i odczekać następne 30 minut, by ciasto ponownie wyrosło. UWAGA!!! Nie podnoście w tym czasie przykrywki
8. Zamkniętą patelnię z ciastem ustawić na niewielkim gazie i piec 15- 20 minut. Potem odwrócić ciasto na drugą stronę i piec jeszcze 5-7 min.
1. Zmieszać w misce mąkę, cukier i suche drożdże.
Następnie dodać sól i letnią wodę*. Dokładnie wymieszać.
*- dodajcie sól i wodę dopiero po zmieszaniu wcześniejszych składników !
2. Dodać masło i połączyć z resztą składników. Zagniatać do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto posmarować cienką warstwą masła, włożyć do miski. Całość (ciasto w misce) dokładnie zawinąć w przezroczysty* worek foliowy i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 40 min. po tym czasie powinno ono stać się dwa razy większe.
*- worek nie musi być przezroczysty, ale w ten sposób łatwiej zobaczyć, czy już wyrosło
4. Gdy masa osiągnie odpowiednią wielkość, należy je wyjąć i lekko poklepać, by uszło z niego powietrze. UWAGA!!! nie klepać za mocno, bo ciasto przestanie się nadawać do użytku !
5. Pokroić ciasto na 6 równych części, a następnie uformować z nich kulki
6. Kulki ustawić na patelni w równych odległościach
7. Nałożyć przykrywkę i odczekać następne 30 minut, by ciasto ponownie wyrosło. UWAGA!!! Nie podnoście w tym czasie przykrywki
8. Zamkniętą patelnię z ciastem ustawić na niewielkim gazie i piec 15- 20 minut. Potem odwrócić ciasto na drugą stronę i piec jeszcze 5-7 min.
Pochodzenie: Japonia
Przepis wegetariański: Tak
{nocache:8b70291f77afe0d47b66bc4f695ed4c7#0}{/nocache:8b70291f77afe0d47b66bc4f695ed4c7#0} | Drukuj to | Wyślij to
Cały przepis czytano już {nocache:8b70291f77afe0d47b66bc4f695ed4c7#1}1300{/nocache:8b70291f77afe0d47b66bc4f695ed4c7#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.