Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 2-4 osób
1/2 kg fileta z dorsza, morszczuka lub soli
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi i 2 łyżki wody
2 łyżki cukru
4 łyżeczki octu (6-procentowego)
2 łyżki wódki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
4 łyżki smalcu
2 łyżki posiekanej cebuli lub cebuli dymki
1 lyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Przepisy kuchni chińskiej : Paski rybne smażone (czua czao ju pien)
Opis przygotowania:
1. Rybę wypłukać, osuszyć, pokrajać w paski o wymiarach 3x1 1/2 cm, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
2. Olej rozgrzać na dużej patelni, układać paski ryby tak, aby nie sklejały się, smażyć na średnim ogniu przez 2 min, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z oleju, trzymać w cieple. Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie.
3. Sos sojowy, cukier, wódkę, ocet i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać w misce.
4. Olej zlać z patelni, włożyc smalec, rozgrzać, dodać cebulę i imbir, smażyć na średnim ogniu przez 30 sek, wlać sos sojowy, połączony z innymi składnikami, mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje.
5. Przełożyć rybę na patelnię, ostrożnie wymieszać z sosem, po 15 sek wyłożyć na gorący półmisek.
6. Podawać natychmiast z bułeczkami na parze lub świeżym białym pieczywem.
1. Rybę wypłukać, osuszyć, pokrajać w paski o wymiarach 3x1 1/2 cm, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
2. Olej rozgrzać na dużej patelni, układać paski ryby tak, aby nie sklejały się, smażyć na średnim ogniu przez 2 min, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z oleju, trzymać w cieple. Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie.
3. Sos sojowy, cukier, wódkę, ocet i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać w misce.
4. Olej zlać z patelni, włożyc smalec, rozgrzać, dodać cebulę i imbir, smażyć na średnim ogniu przez 30 sek, wlać sos sojowy, połączony z innymi składnikami, mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje.
5. Przełożyć rybę na patelnię, ostrożnie wymieszać z sosem, po 15 sek wyłożyć na gorący półmisek.
6. Podawać natychmiast z bułeczkami na parze lub świeżym białym pieczywem.
Pochodzenie: Chiny-Pekin
{nocache:47e6f6baa9aae6a9a711f88cc57e3263#0}{/nocache:47e6f6baa9aae6a9a711f88cc57e3263#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Usako dnia 05.12.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:47e6f6baa9aae6a9a711f88cc57e3263#1}728{/nocache:47e6f6baa9aae6a9a711f88cc57e3263#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.