Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przepisy kuchni chińskiej : Mięso jagnięcia smażne (czung pao jang-rou)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 4-6 osób
20 dag udźca jagnięcia lub polędwicy wołowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 cebulki dymki pokrajane w kawałki 5 cm
3 roztarte ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi i 1 łyżka wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka wódki
1 łyżeczka oleju sezamowego(dowolnie)

Opis przygotowania:
1. Mięso pokrajać na bardzo cienkie plastry o wymiarach 5 x 2 1/2 cm.
2. mąkę ziemniaczaną połączyć z 1 łyżką wody, wymieszać z mięsem.
3. Dwie łyżki oleju wlać do dużej patelni, rozgrzać na średnim ogniu, włożyć mięso, mieszając smażyć przez 2 min, mięso wyjąć, odstawić.
4. Do tej samej patelni wlać 1 łyżkę oleju, włożyć cebulę i czosnek, mieszając smażyć 2 min, zwiększyć płomień. 5. Mięso przełożyć na patelnię, wlać sos sojowy (lub jego substytut), wódkę, osolić, mieszając smażyć 1 min na dużym ogniu. Przed podaniem dodać olej sezamowy, zamieszać.
6. Podawać natychmiast w gorącej salaterce

Pochodzenie: Chiny-Pekin

{nocache:8914b0399d47b1e725b4cae13dcf3258#0}{/nocache:8914b0399d47b1e725b4cae13dcf3258#0} | Drukuj to | Wyślij to