Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przepisy kuchni chińskiej : Wieprzowina duszona z imbirem (tun czu dzou)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 6-8 osób
1 kg surowej szynki wieprzowej lub chudego boczku
2 łyżki oleju
4 szklanki wrzącej wody
3 łyżki sosu sojowego lub 1 1/2 łyżki przyprawy maggi i 1 1/2 łyżki wody
3 łyżki wódki wyborowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka posiekanej cebuli lub szczypioru

Opis przygotowania:
1. Mięso pokrajać w kostkę o boku 3 cm. Każda z kostek powinna mieć skórę i słoninę.
2. Olej wlać do garnka o grubym dnie, rozgrzać, włożyć mięso, smażyć -5 min lub do utraty czerwonego koloru.
3. Dodać wódkę, sos sojowy, cukier, imbir, cebulę, wlać wrzącą wodę, gotować przez 2 min, zebrać szumowiny, zmniejszyć płomień, garnek przykryć, dusoić 1 1/2-1 3/4 godz., utrzymując bardzo mały ogień. Podczas duszenia mięso kilkakrotnie przewracać drewnianą łyżką.
4. Mięso i sos przełożyć do gorącej wazy. Podawać z ryżem na sypko i kapustą duszoną na czerwono.

Pochodzenie: Chiny-Pekin

{nocache:8d62331e1c166b80564f25b08664b48e#0}{/nocache:8d62331e1c166b80564f25b08664b48e#0} | Drukuj to | Wyślij to