Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dodatki : Placki mandaryńskie (po ping)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje na 16 sztuk
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki oleju zesamowego lub sojowego
1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki wrzącej wody
ok. 1 1/2 yżki oleju sezamowego lub sojowego

Opis przygotowania:
1. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać 1/2 łyżeczki oleju, mieszając mąkę wlewać powoli wrzącą wodę, mieszać łyżką aż powstanie ciasto o konsystencji ciasta na pierogi (w razie potrzeby wlać 2-3 łyżki wrzątku), wyrabiać dłońmi 1 min.
2. Ciasto przykryć zwilżoną serwetką, odstawić na 15 min.
3. Ciasto wyłożyć delikatnie na stolnicę lekko posypaną mąką, uformować długi wałek o średnicy 2/1/2 cm, przekroić na pół, połówki podzielić na 8 części.
4. W dłoniach uformować z ciasta lulki, rozpłaszczyć każdą na gruby placek, posmarować wierzch olejem, układać parami posmarowaną stroną do siebie.<br/. 5. Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm, przykryć suchą ściereczką. 6. Średnią patelnię rozgrzewać przez 1 min na dużym ogniu.
7. Zmniejszyć płomień na średni, włożyć placek, smażyć, aż ciasto zacznie się wzdymać, obrócić, smażyć drugą stronę ok. 1 min, aż na spodzie powstaną brunatne pęcherzyki, obrócić, dosmażyć pierwszą stronę.
8. Po usmażeniu placki zawijać natychmiast w folię aluminiową, smażyć następne.
9. Przed podaniem placki ostrożnie rozdzielić.

Pochodzenie:

| Drukuj to | Wyślij to