Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przepisy kuchni chińskiej : Polędwica wieprzowa "laminowana" (kuo tieh li ci)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 4 osób przy założeniu, że podajemy inne potrawy.
25 dag polędwicy wieprzowej lub schabu bez kości i tłuszczu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi
1 łyżka wody
1 łyżka wódki wyborowej
1 łyżka posiekanej cebuli dymki lub zwykłej cebuli
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 jajko
3 łyżki wody
ok. 10 dag słoniny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do głębokiego smażenia
zielona pietruszka

Opis przygotowania:
1. Polędwicę pokrajać w plasterki grubości 1/2 cm.
2. Wymieszać razem sól, sos sojowy (lub jego substytut), wódkę, cebulkę dymkę i imbir; włożyć mięso, wymieszać, odstawić na 30 min.
3. Jajko roztrzepać z 1 1/2 łyżki wody, wsypać mąkę pszenną, ubić na jednolite ciasto.
4. Słoninę pokrajać na cienkie plastry.
5. Mięso zanurzyć w sieście, obłożyć słoniną, ułożyć na desce, przycisnąć dłonią.,br/> 6. Olej mocno rozgrzać na dużym ogniu, zmniejszyć ogień.
7. Resztę wody (1 1/2 łyżki) wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do pozostałej ilości ciasta, wymieszać.
8. Mięso obłożone słoniną zanurzyć w cieście, kłaść na rozgrzany olej, smażyć 4 min, zwiększyć płomień, smażyć na dużym ogniu dalsze 3 min tak, aby nabrało złotego koloru. Nie należy smażyć wielu kawałków na raz.
9. Mięso wyjmować łyżką cedzakową , osączyć z oleju, przełożyć na deskę, przekroić na połówki jednym uderzeniem tasaka lub ostrego noża, ulożyć na gorącym półmisku, przybrać zieloną pietruszką, oddzielnie podać sól zmieszaną z pieprzem w proporcji 2:1.

Pochodzenie: Chiny-Pekin
Przepis ten pochodzi z kuchni cesarskiej.

Zawiera mąkę pszenną: Tak

Zawiera jajka: Tak

{nocache:1bd4cd8afc486708da37bec4947188aa#0}{/nocache:1bd4cd8afc486708da37bec4947188aa#0} | Drukuj to | Wyślij to