Składniki - szczegółowo:
4 jajka
4 łyżki bulionu z ryby
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
Przystawki : Omlet japoński
Opis przygotowania:
1. Przygotować ściereczkę nasączoną wodą - będzie służyła do chłodzenia patelni. Do smażenia najlepiej posłużyc się patelnią kwadratową lub bardzo płaską, o równym dnie (może być teflonowa).
2. Wymieszać w naczyniu jaja dokładnie, starając się nie robić baniek (nie odrywać widelca od dna). W bulionie rozpuścić cukier, sól i sos sojowy - dodać do jaj. Całość dokładnie wymieszać.
3. Rozgrzać patelnię, lekko natłuścić (jesli jest kwadratowa to kawałkiem szmatki doprowadzić tłuszcz do rogów), nadmiar zlać z patelni.
4. Wlać cienką warstę masy, smażyć na małym ogniu do ścięcia całości tak, by spód się nie rumienił. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zawijać omlet w płaski rulon, odsunąć go na brzeg patelni, a na odłoniętą część patelni wlać następną warstwę masy, smażyć jak wyżej. Gdyby spód się rumienił zbyt szybko, patelnię trzeba zdjąć z ognia i na chwilę ustawić na ściereczce nasączonej zimną wodą.Po ścięciu drugiej warstwy przetoczyć przez nią zwinięty poprzednio płaski rulon tak, żeby powstała na nim nowa warstwa, znowu odsunąć go na brzeg patelni i wlać kolejną warstwę masy, postępować jak wyżej, do jej wyczerpania. 5. Powstały kilkuwarstwowy omlet lekko zarumienić z obu stron, pozostawić do wystygnięcia.
6. Zimny omlet kroić ostrym nożem na trzycentymetrowe kawałki. Podawać jako przekąskę.
1. Przygotować ściereczkę nasączoną wodą - będzie służyła do chłodzenia patelni. Do smażenia najlepiej posłużyc się patelnią kwadratową lub bardzo płaską, o równym dnie (może być teflonowa).
2. Wymieszać w naczyniu jaja dokładnie, starając się nie robić baniek (nie odrywać widelca od dna). W bulionie rozpuścić cukier, sól i sos sojowy - dodać do jaj. Całość dokładnie wymieszać.
3. Rozgrzać patelnię, lekko natłuścić (jesli jest kwadratowa to kawałkiem szmatki doprowadzić tłuszcz do rogów), nadmiar zlać z patelni.
4. Wlać cienką warstę masy, smażyć na małym ogniu do ścięcia całości tak, by spód się nie rumienił. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zawijać omlet w płaski rulon, odsunąć go na brzeg patelni, a na odłoniętą część patelni wlać następną warstwę masy, smażyć jak wyżej. Gdyby spód się rumienił zbyt szybko, patelnię trzeba zdjąć z ognia i na chwilę ustawić na ściereczce nasączonej zimną wodą.Po ścięciu drugiej warstwy przetoczyć przez nią zwinięty poprzednio płaski rulon tak, żeby powstała na nim nowa warstwa, znowu odsunąć go na brzeg patelni i wlać kolejną warstwę masy, postępować jak wyżej, do jej wyczerpania. 5. Powstały kilkuwarstwowy omlet lekko zarumienić z obu stron, pozostawić do wystygnięcia.
6. Zimny omlet kroić ostrym nożem na trzycentymetrowe kawałki. Podawać jako przekąskę.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera jajka: Tak
{nocache:44b7bc54a54be343df2c74cefb3f6694#0}{/nocache:44b7bc54a54be343df2c74cefb3f6694#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:44b7bc54a54be343df2c74cefb3f6694#1}3638{/nocache:44b7bc54a54be343df2c74cefb3f6694#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.