Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przystawki : Omlet japoński


Składniki - szczegółowo:
4 jajka
4 łyżki bulionu z ryby
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego

Opis przygotowania:
1. Przygotować ściereczkę nasączoną wodą - będzie służyła do chłodzenia patelni. Do smażenia najlepiej posłużyc się patelnią kwadratową lub bardzo płaską, o równym dnie (może być teflonowa).
2. Wymieszać w naczyniu jaja dokładnie, starając się nie robić baniek (nie odrywać widelca od dna). W bulionie rozpuścić cukier, sól i sos sojowy - dodać do jaj. Całość dokładnie wymieszać.
3. Rozgrzać patelnię, lekko natłuścić (jesli jest kwadratowa to kawałkiem szmatki doprowadzić tłuszcz do rogów), nadmiar zlać z patelni.
4. Wlać cienką warstę masy, smażyć na małym ogniu do ścięcia całości tak, by spód się nie rumienił. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zawijać omlet w płaski rulon, odsunąć go na brzeg patelni, a na odłoniętą część patelni wlać następną warstwę masy, smażyć jak wyżej. Gdyby spód się rumienił zbyt szybko, patelnię trzeba zdjąć z ognia i na chwilę ustawić na ściereczce nasączonej zimną wodą.Po ścięciu drugiej warstwy przetoczyć przez nią zwinięty poprzednio płaski rulon tak, żeby powstała na nim nowa warstwa, znowu odsunąć go na brzeg patelni i wlać kolejną warstwę masy, postępować jak wyżej, do jej wyczerpania. 5. Powstały kilkuwarstwowy omlet lekko zarumienić z obu stron, pozostawić do wystygnięcia.
6. Zimny omlet kroić ostrym nożem na trzycentymetrowe kawałki. Podawać jako przekąskę.

Pochodzenie: Japonia

Zawiera jajka: Tak

| Drukuj to | Wyślij to