Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przepisy kuchni chińskiej : Kapusta duszona na czerwono (hung szao pai tsai)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 4-6 osób.
1 1/2 kg kapusty pekińskiej ub włoskiej
3 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi i 3 łyżki wody
1 łyżka wyborowej wódki
4 łyżki rosołu I(spis chińskich dodatków) lub wody
1 szklanka pieczarek pokrajanych w paski
4 łyżki oleju
2 suszone strąki pieprzu tureckiego lub 1/2 łyżeczki chili
1 łyżka posiekanego szczypioru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody

Opis przygotowania:
1. Po opłukaniu kapusty usunąć twarde liście i część korzenia, pokrajać w krzyżujące się kawałki długości 3 cm. Włoską kapustę wypłukać, usunąć kaczan i zewnętrzne liście, pokrajać na ćwiartki, a następnie na 3 cm kawałki.
2. Zamieszać razem sos sojowy (lub jego substytut), wódkę, rosół i cukier (najlepiej w małej misce).
3. Na dużej patelni rozgrzać olej, utrzymując średni ogień, włożyć strąki pieprzu tureckiego (chili dodać do sosu sojowego) i szczypior, smażyć przez 1 1/2 min, wyjąć łyżką cedzakową.
4. Kapustę i grzyby dodać do oleju, smażyć na dużym ogniu przez 4 min, ciągle mieszając; zmniejszyć płomień.
5. Wlać sos sojowy wymieszany z innymi składnikami, mieszając smażyć na średnim ogniu przez 1 min, dusić na małym ogniu dalsze 10 min.
6. Mąkę ziemniaczaną połączoną z wodą wlać do kapusty, zamieszać; kapustę mieszać kilkakrotnie, aby przesycić ją powstałym sosem.
7. Podawać w gorącej salaterce z ryżem na sypko lub bułeczkami gotowanymi na parze.

Pochodzenie: To proste danie regiolnalne, spozywane w Pekinie i okolicach co dzień, należy do prawdziwych smakołyków.

Przepis wegetariański: Tak

{nocache:c76420e293a75c8b49b74aa30df4ba9d#0}{/nocache:c76420e293a75c8b49b74aa30df4ba9d#0} | Drukuj to | Wyślij to