Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Zupy : Krem rybny trzaskający (ju jung pai nai keng)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 4 osób
25 dag fileta z dorsza
3 szklanki mocnego wywaru z jarzyn lub rosołu I(patrz spis chińśkich dodatków)
1 pomidor sparzony, obrany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki stopionego masła lub tłuszczu kurzego
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki posiekanych ugotowanych pieczarek
1/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku
1/2 łyżki wyborowej wódki
1 łyżeczka soli
olej do głębokiego smażenia
2 kromki pszennej bułki pokrajanej w drobną kostkę

Opis przygotowania:
1. Rybę zalać 1 szklanką wywaru lub rosołu, gotować na bardzo małym ogniu przez 10 min, odcedzić. Wywar odstawić, z ryby zdjąć skórę, wyjąć ości.
2. Rybę przepuścić przez maszynkę lub posiekać na pastę.
3. Pomidor przepołowić, usunąć nasiona, posiekać.
4. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, tłuszcz kurzy połączyć z olejem sezamowym.
5. Wywar rybny i resztkę rosołu wlac do garnka, dodać pastę rybną, pomidor, grzyby, zielony groszek, wódkę i sól, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 1 min, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, tłuszcz, podgrzewać do zgęstnienia, trzymać w cieple.
6. Olej mocno rozgrzać, wsypać kostki bułki, smażyć na złoty kolor.
7. Przełożyć grzanki do gorącej wazy, wlać zupę, jeść natychmiast, gdy słychać jeszcze charakterystyczne trzaskanie.

Pochodzenie: Chiny-Pekin

Zawiera mleko i produkty mleczne: Tak

| Drukuj to | Wyślij to