Aby otrzymywać nasz darmowy ale pełen newsów Informator musisz się zarejestrować. Najszybciej zrobisz to tutaj.
Zalogowani użytkownicy
Jest 0 zalogowanych użytkowników online.
Dodatki : Makaron (mien)
Składniki - szczegółowo:
Opis przygotowania:
Pochodzenie:
{nocache:308bd97bd3fdbad252ef77646503f075#0}{/nocache:308bd97bd3fdbad252ef77646503f075#0} | Drukuj to | Wyślij to
Chińczycy znają 4 rodzaje makaronu, który ogólnie rzecz biorąc przypomina włoskie spaghetti lub wermiszel.
Oto odmiany:
jajkowy: podobny do polskiego makaronu nitki, robiony z jaj i mąki pszennej. Może być smażony, gotowany w sosie. Można go użyć jako dodatek do zup;
ryżowy: biały makaron robiony z mąki ryżowej. Jest bardzo popularny na Południu, gdzie przyrządza się go z grzybami, z mięsem. Makaron ryżowy podaje się też z ostrygami;
przezroczysty: robiony z groszku mung, podobny do nylonowej żyłki. Przed użyciem moczy się go w ciepłej wodzie. Można go też włożyć do gorącego oleju, w którym zwiększa objętość. Nie stanowu samodzielnej potrawy, lecz dodatek do mięs, sosów, zup i jarzynek;
z mąki pszennej: podstawowy produkt żywnościowy na obszarze północnych Chin. Podobny do spaghetti i przyrządzany z podobnych składników. Ten przepis został wpisany przez: Usako dnia 23.10.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:308bd97bd3fdbad252ef77646503f075#1}839{/nocache:308bd97bd3fdbad252ef77646503f075#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.
Oto odmiany:
jajkowy: podobny do polskiego makaronu nitki, robiony z jaj i mąki pszennej. Może być smażony, gotowany w sosie. Można go użyć jako dodatek do zup;
ryżowy: biały makaron robiony z mąki ryżowej. Jest bardzo popularny na Południu, gdzie przyrządza się go z grzybami, z mięsem. Makaron ryżowy podaje się też z ostrygami;
przezroczysty: robiony z groszku mung, podobny do nylonowej żyłki. Przed użyciem moczy się go w ciepłej wodzie. Można go też włożyć do gorącego oleju, w którym zwiększa objętość. Nie stanowu samodzielnej potrawy, lecz dodatek do mięs, sosów, zup i jarzynek;
z mąki pszennej: podstawowy produkt żywnościowy na obszarze północnych Chin. Podobny do spaghetti i przyrządzany z podobnych składników.
Ten przepis został wpisany przez: Usako dnia 23.10.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:308bd97bd3fdbad252ef77646503f075#1}839{/nocache:308bd97bd3fdbad252ef77646503f075#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.