Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Zupy : Zupa z karpia


Składniki - szczegółowo:
50 dag karpia korzeń łopianu (młodego, jeszcze przed kwitnieniem) szczypiorek 50 ml sake (lub wódki) łyżeczka sosu sojowego 8 dag miso 5 szklanek wody

Opis przygotowania:
Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Korzeń łopianu oskrobujemy ze skóry i tniemy ukośnie na cienkie, wąskie wiórki. Szczypiorek siekamy. Do garnka wkładamy dzwonka karpia, wlewamy sake i wodę, gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy sos sojowy i łopian, gotujemy przez 7 min, a następnie przyprawiamy miso. Gotujemy razem jeszcze 15 min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy szczypiorek.

Pochodzenie: Japonia

| Drukuj to | Wyślij to