Składniki - szczegółowo:
50 dag karpia
korzeń łopianu (młodego, jeszcze przed kwitnieniem)
szczypiorek
50 ml sake (lub wódki)
łyżeczka sosu sojowego
8 dag miso
5 szklanek wody
Zupy : Zupa z karpia
Opis przygotowania:
Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Korzeń łopianu oskrobujemy ze skóry i tniemy ukośnie na cienkie, wąskie wiórki. Szczypiorek siekamy. Do garnka wkładamy dzwonka karpia, wlewamy sake i wodę, gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy sos sojowy i łopian, gotujemy przez 7 min, a następnie przyprawiamy miso. Gotujemy razem jeszcze 15 min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy szczypiorek.
Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Korzeń łopianu oskrobujemy ze skóry i tniemy ukośnie na cienkie, wąskie wiórki. Szczypiorek siekamy. Do garnka wkładamy dzwonka karpia, wlewamy sake i wodę, gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy sos sojowy i łopian, gotujemy przez 7 min, a następnie przyprawiamy miso. Gotujemy razem jeszcze 15 min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy szczypiorek.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:759009b661519ff39ad603f6d8165185#0}{/nocache:759009b661519ff39ad603f6d8165185#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 14.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:759009b661519ff39ad603f6d8165185#1}2054{/nocache:759009b661519ff39ad603f6d8165185#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.