Składniki - szczegółowo:
15 dag azuki (małej czerwonej fasoli) i 25 dag cukru
50 dag kasztanów jadalnych i 25 dag cukru
olej do smażenia
Ciasto: 4 jaja, 18 dag cukru, 5 dag miodu, łyżeczka sody, 20 dag mąki, 100 ml wody
Desery : Ciasteczka z kasztanów
Opis przygotowania:
Azukę moczymy przez całą noc w wodzie, gotujemy przez 50 min, dodajemy cukier i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż woda się wygotuje.
Kasztany obieramy ze skórki gotujemy na średnim ogniu przez 30 min, wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 20 min. Studzimy. Odcedzamy.
Wyrabiamy ciasto. Najpierw miksujemy razem jaja, cukier i miód, potem dodajemy sodę, mąkę i wodę, mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godz. Patelnię smarujemy olejem i na nim smażymy ciasto w formie cienkich naleśników. W każdy naleśnik wkładamy łyżkę azuki i 2 kasztany, zawijamy "w kopertę".
Azukę moczymy przez całą noc w wodzie, gotujemy przez 50 min, dodajemy cukier i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż woda się wygotuje.
Kasztany obieramy ze skórki gotujemy na średnim ogniu przez 30 min, wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 20 min. Studzimy. Odcedzamy.
Wyrabiamy ciasto. Najpierw miksujemy razem jaja, cukier i miód, potem dodajemy sodę, mąkę i wodę, mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godz. Patelnię smarujemy olejem i na nim smażymy ciasto w formie cienkich naleśników. W każdy naleśnik wkładamy łyżkę azuki i 2 kasztany, zawijamy "w kopertę".
Pochodzenie: Japonia
Zawiera jajka: Tak
{nocache:63d57d23a5a90bf35e8ab0287a883fd0#0}{/nocache:63d57d23a5a90bf35e8ab0287a883fd0#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 14.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:63d57d23a5a90bf35e8ab0287a883fd0#1}2089{/nocache:63d57d23a5a90bf35e8ab0287a883fd0#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.