Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryb i krewetek : Ryba w galarecie


Składniki - szczegółowo:
10 dag dorsza (może też być pstrąg lub mintaj) 2 dag marchwi 1 dag fasolki szparagowej 200 ml bulionu łyżka żelatyny spożywczej i 2 łyżki wody półtorej łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sake (lub wódki) 2 łyżeczki cukru świeży ogórek

Opis przygotowania:
Żelatynę zalewamy wodą. Marchew kroimy wzdłuż na wąskie paseczki, fasolkę na kawałki. Oczyszczoną rybę (usuwamy także skórę i ości) filetujemy i dzielimy na plastry. Do garnka wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy cukier, wkładamy plastry ryby, marchew i fasolkę. Gotujemy przez 3 min na średnim ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i lekko mieszamy. Studzimy w podłużnej formie, wstawiamy do lodówki na 1-2 godz. Galaretę wykładamy na talerz i dekorujemy ogórkiem.

Pochodzenie: Japonia

{nocache:9d9182f072f148fc5ed189db2b114ee7#0}{/nocache:9d9182f072f148fc5ed189db2b114ee7#0} | Drukuj to | Wyślij to