Składniki - szczegółowo:
60 dag cielęciny
20 dag shirataki (lub makaronu sojowego)
4 pory,
60 dag tofu
4 jaja
100 ml sosu sojowego
6 dag cukru
100 ml wina mirin (lub wódki "Krupnik")
100 ml bulionu
Dania z mięsa i drobiu : Sukiyaki z cielęciny
Opis przygotowania:
Cielęcinę kroimy w bardzo cienkie plasterki, shirataki (przeĽroczyste włókna ze skrobi korzenia rośliny zwanej diablim językiem) - w dziesięciocentymetrowe kawałki, a por - w ukośne plasterki grubości 6 mm. Tofu dzielimy na 8 kawałków. Do garnka lub rondla wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy cukier, doprowadzamy ilu wrzenia. Następnie w garnku układamy cielęcinę, shirataki, por, tofu i gotujemy na średnim ogniu 7-10 min. W małej miseczce (każda z czterech osób ma swoją) rozbijamy jajko i mieszamy je dokładnie. Mięso i warzywa prosto z garnka maczamy w jajku w swojej miseczce i jemy.
Cielęcinę kroimy w bardzo cienkie plasterki, shirataki (przeĽroczyste włókna ze skrobi korzenia rośliny zwanej diablim językiem) - w dziesięciocentymetrowe kawałki, a por - w ukośne plasterki grubości 6 mm. Tofu dzielimy na 8 kawałków. Do garnka lub rondla wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy cukier, doprowadzamy ilu wrzenia. Następnie w garnku układamy cielęcinę, shirataki, por, tofu i gotujemy na średnim ogniu 7-10 min. W małej miseczce (każda z czterech osób ma swoją) rozbijamy jajko i mieszamy je dokładnie. Mięso i warzywa prosto z garnka maczamy w jajku w swojej miseczce i jemy.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera jajka: Tak
{nocache:310945ed81a914fc2b4bf94bea955522#0}{/nocache:310945ed81a914fc2b4bf94bea955522#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 14.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:310945ed81a914fc2b4bf94bea955522#1}2246{/nocache:310945ed81a914fc2b4bf94bea955522#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.