Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z mięsa i drobiu : Sukiyaki z cielęciny


Składniki - szczegółowo:
60 dag cielęciny 20 dag shirataki (lub makaronu sojowego) 4 pory, 60 dag tofu 4 jaja 100 ml sosu sojowego 6 dag cukru 100 ml wina mirin (lub wódki "Krupnik") 100 ml bulionu

Opis przygotowania:
Cielęcinę kroimy w bardzo cienkie plasterki, shirataki (przeĽroczyste włókna ze skrobi korzenia rośliny zwanej diablim językiem) - w dziesięciocentymetrowe kawałki, a por - w ukośne plasterki grubości 6 mm. Tofu dzielimy na 8 kawałków. Do garnka lub rondla wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy cukier, doprowadzamy ilu wrzenia. Następnie w garnku układamy cielęcinę, shirataki, por, tofu i gotujemy na średnim ogniu 7-10 min. W małej miseczce (każda z czterech osób ma swoją) rozbijamy jajko i mieszamy je dokładnie. Mięso i warzywa prosto z garnka maczamy w jajku w swojej miseczce i jemy.

Pochodzenie: Japonia

Zawiera jajka: Tak

{nocache:310945ed81a914fc2b4bf94bea955522#0}{/nocache:310945ed81a914fc2b4bf94bea955522#0} | Drukuj to | Wyślij to