Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z mięsa i drobiu : Zengi


Składniki - szczegółowo:
300 g kurczaka 2 duze łyżki startego świeżego imbiru można ale nie koniecznie – kieliszek piwa, wódki lub sake 1 pęczek szczypiorku 100 g mąki ziemniaczanej 1 litr oleju do smażenia

Opis przygotowania:
• Kurczaka pokroić w kostkę wielkości jednego kęsa. Dodać imbir, szczypiorek i alkohol. Wymieszać dokładnie i odstawić na 6 – 12 godzin w chłodne miejsce. • Kurczaka wyciągnąć z marynaty, tak by przy mięsie nie pozostały żadne kawałki szczypiorku i imbiru. Odsączyć z pozostałego płynu. • Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub płaskim garnku. • Kawałki kurczaka obtoczyć w mące i smażyć w głębokim oleju aż wypłyna i sie zarumienią • Gotowe kawałki odsączyć z tłuszczu przy pomocy bibuły lub papierowych serwetek. Podawać na gorąco.

Pochodzenie: Japonia

| Drukuj to | Wyślij to