Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryb i krewetek : Karp w sosie sojowym


Składniki - szczegółowo:
150 dag karpia 2 dag świeżego imbiru 100 ml sake (lub wódki) 10 dag cukru 300 ml sosu sojowego 100 ml wody

Opis przygotowania:
Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe plastry. Imbir siekamy. Do głębokiej patelni wlewamy sake i wodę, a gdy zaczną wrzeć, wkładamy karpia i imbir, znów doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez 20 min, potem dodajemy cukier i sos sojowy. Gotujemy jeszcze - wciąż na małym ogniu -przez godzinę, aż sos się wygotuje.

Pochodzenie: Japonia

{nocache:cb8ed6ee63f155aa01b3ed2c1b577d4b#0}{/nocache:cb8ed6ee63f155aa01b3ed2c1b577d4b#0} | Drukuj to | Wyślij to