Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryb i krewetek : Sashimi


Składniki - szczegółowo:
30 dag świeżych filetów z turbota lub leszcza 30 dag świeżych filetów z tuńczyka 2 świeże małże 20 dag kałamarnic (tylko korpus) 10 dag białej rzodkwi 1 dag zielonych lub czerwonych wodorostów (lub szczypiorek) świeży ogórek (może być ze skórką) łyżka proszku wasabi (lub startego chrzanu) i łyżeczka ciepłej wody 4 łyżki sosu sojowego

Opis przygotowania:
Filety z turbota i tuńczyka oraz kałamarnice (muszą być bez skóry) kroimy na plastry grubości 1 cm. Małże kroimy na plasterki półcentymetrowe, obraną rzodkiew najpierw kroimy na dwumilimetrowe plasterki, a potem na dwumilimetrowe paseczki. Wodorosty moczymy przez 5 min, rozkładamy i kroimy na kawałki długości 5 cm. Proszek wasabi mieszamy z ciepłą wodą. Ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu rozkładamy plastry ryb, małż i kałamarnic, garnirujemy je rzodkwią, wodorostami i ogórkiem. Jemy, maczając kawałki ryby w sosie sojowym i posypując odrobiną proszku wasabi.

Pochodzenie: Japonia

{nocache:ad2100426e96eb9bf7da013834422295#0}{/nocache:ad2100426e96eb9bf7da013834422295#0} | Drukuj to | Wyślij to