Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryb i krewetek : Tempura z ryb i warzyw


Składniki - szczegółowo:
8 dużych krewetek 8 świeżych sardynek lub szprotek 30 dag świeżych filetów z mintaja lub dorsza zielona papryka cebula 20 dag ziemniaków lub dyni bakłażan 5 dag fasolki szparagowej olej do smażenia Ciasto: 20 dag mąki, 400 ml wody, jajo Sos: 200 ml bulionu, 50 ml sosu sojowego, 50 ml wina mirin (lub wódki „Krupnik")

Opis przygotowania:
Oczyszczone z łusek i "żył" krewetki (ogony pozostają) nacinamy wzdłuż naturalnych zagięć. Filety z mintaja kroimy w kostkę o boku 4 cm, cebulę, ziemniaki i bakłażan w półcentymetrowe plasterki, paprykę - w paski szerokości 2 cm, fasolkę - na dość długie (3 cm) kawałki. W misce rozrabiamy ciasto. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do 170°C i smażymy razem - na kolor złocisty - obtoczone wcześniej w cieście krewetki, filety, sardynki i warzywa. Do małego garnka wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Tempurę jemy, maczając ją w sosie.

Pochodzenie: Japonia

Zawiera mąkę pszenną: Tak

| Drukuj to | Wyślij to