Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z warzyw i tofu : Tofu smażone w miso


Składniki - szczegółowo:
2 plastry tofu (ok. 60 dag), 2 bakłażany, 4 łyżki oleju do smażenia, mak, skórka otarta z cytryny. Sos: 15 dag miso, 2 łyżki wina mirin (lub wódki "Krupnik"), 3 łyżki cukru, 70 ml bulionu, żółtko

Opis przygotowania:
Do garnka wlewamy mirin i bulion, dodajemy miso i cukier, gotujemy na małym ogniu - mieszając ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i, cały czas mieszając, wlewamy żółtko. Tofu wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez minutę. Wyjmujemy i każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Bakłażany kroimy w dwucentymetrowe- plasterki. Na patelni z bardzo gorącym olejem smażymy je z obu stron (po 2 min. Z każdej strony). Układamy kawałki tofu i plasterki bakłażana w brytfannie, smarujemy po wierzchu sosem, pieczemy w temperaturze 220C przez 7 min. Na koniec posypujemy makiem i skórką z cytryny.

Pochodzenie: Japonia

Przepis wegetariański: Tak

Zawiera jajka: Tak

| Drukuj to | Wyślij to