Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z warzyw i tofu : Tofu z warzywami


Składniki - szczegółowo:
25 dag białej rzodkwi, 10 dag marchwi, 10 dag fasolki szparagowej, 4 suszone grzyby, 30 dag tofu, 5 łyżek sezamu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 10 dag miso, łyżka cukru, czubata łyżeczka soli

Opis przygotowania:
Oczyszczoną rzodkiew i marchew kroimy w słupki, solimy (łyżeczka) i odstawiamy. Po jakimś czasie odciskamy sok. Fasolkę wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez 2 min i kroimy w skośne plasterki. Z suszonymi grzybami postępujemy identycznie. Tofu gotujemy tylko przez minutę, a wodę wylewamy. Przygotowujemy sos: tofu, sezam, miso, sos sojowy, cukier i sól (ćwierć łyżeczki) miksujemy razem przez 30 s. Tym sosem zalewamy białą rzodkiew, marchew, grzyby i fasolkę, delikatnie mieszamy. Podajemy na zimno.

Pochodzenie: Japonia

Przepis wegetariański: Tak

| Drukuj to | Wyślij to