Składniki - szczegółowo:
4 jajka
3-4 łyżki bulionu
1 łyżeczka sake lub wódki
1-2 łyżki cukru
1-2 łyżki sosu sojowego
½ soli (tylko jeśli ktoś lubi słone )
2 łyżki oleju słonecznikowego
Przystawki : Tamagoyaki - omlet japoński
Opis przygotowania:
• Przygotować płaską patelnię najlepiej kwadratową , jeżeli nie ma takiej w domu wystarczy nie przywierająca okrągła patelnia (najlepiej teflonowa).
• W misce dokładnie wymieszać ze sobą bulion , wódkę , cukier, sól , sos i jajka . Roztrzepać dokładnie za pomocą pałeczek lub widelca tak by nie odrywać od dna i by nie powstały pęcherzyki.
• Patelnie rozgrzać natłuścić lekko przy pomocy gazika • Wlać na patelnię cienką warstwę masy i smażyć na małym ogniu aż się zetnie . Zwinąć za pomocą pałeczek , łyżki( lub innego sprzętu kuchennego) w rulon i położyć na boku patelni. Na odsłoniętą cześć patelni wlewamy kolejna warstwę omleta i po scięciu przetaczamy już gotowy rulon przez świeżo usmażoną warstwę. Czynności te powtarzamy , aż do skończenia masy jajecznej.
• Powstały rulon lekko zarumienić z obu stron. Można go podawać na zimno lub ciepło jako przekąska. Gotowy omlet przed podaniem pokroić w 2-3 cm krążki .
• Przygotować płaską patelnię najlepiej kwadratową , jeżeli nie ma takiej w domu wystarczy nie przywierająca okrągła patelnia (najlepiej teflonowa).
• W misce dokładnie wymieszać ze sobą bulion , wódkę , cukier, sól , sos i jajka . Roztrzepać dokładnie za pomocą pałeczek lub widelca tak by nie odrywać od dna i by nie powstały pęcherzyki.
• Patelnie rozgrzać natłuścić lekko przy pomocy gazika • Wlać na patelnię cienką warstwę masy i smażyć na małym ogniu aż się zetnie . Zwinąć za pomocą pałeczek , łyżki( lub innego sprzętu kuchennego) w rulon i położyć na boku patelni. Na odsłoniętą cześć patelni wlewamy kolejna warstwę omleta i po scięciu przetaczamy już gotowy rulon przez świeżo usmażoną warstwę. Czynności te powtarzamy , aż do skończenia masy jajecznej.
• Powstały rulon lekko zarumienić z obu stron. Można go podawać na zimno lub ciepło jako przekąska. Gotowy omlet przed podaniem pokroić w 2-3 cm krążki .
Pochodzenie: Japonia
Zawiera jajka: Tak
{nocache:5452768de0bc256f89f229cf9f25e06e#0}{/nocache:5452768de0bc256f89f229cf9f25e06e#0} | Drukuj to | Wyślij to
Cały przepis czytano już {nocache:5452768de0bc256f89f229cf9f25e06e#1}2610{/nocache:5452768de0bc256f89f229cf9f25e06e#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.