Składniki - szczegółowo:
50 dag ryżu,
50 dag mięsa wołowego,
duża cebula,
por,
70 ml bulionu,
70 ml sosu sojowego,
50 ml sake (lub wódki),
3 łyżki cukru,
korzonek świeżego imbiru
Dania z ryżu i mączne : Gotowany ryż z wołowiną
Opis przygotowania:
Gotujemy ryż i dzielimy na 4 porcje.
Imbir siekamy.
Mięso kroimy w paski o wymiarach 3x7 cm.
Cebulę przecinamy na pół i kroimy w półpierścienie.
Do garnka wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy cukier, wkładamy cebulę i mięso, gotujemy na ostrym ogniu przez 3 min, potem dodajemy por, doprowadzamy do wrzenia.
Na każdej porcji ryżu kładziemy porcję mięsa, polewamy wywarem, posypujemy imbirem.
Gotujemy ryż i dzielimy na 4 porcje.
Imbir siekamy.
Mięso kroimy w paski o wymiarach 3x7 cm.
Cebulę przecinamy na pół i kroimy w półpierścienie.
Do garnka wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy cukier, wkładamy cebulę i mięso, gotujemy na ostrym ogniu przez 3 min, potem dodajemy por, doprowadzamy do wrzenia.
Na każdej porcji ryżu kładziemy porcję mięsa, polewamy wywarem, posypujemy imbirem.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:92114c75f79972b43e94024d01c6d427#0}{/nocache:92114c75f79972b43e94024d01c6d427#0} | Drukuj to | Wyślij to
Komentarze
OMG
Kocham kuchnie Japońską (Chinską tez ale mniej) a szczegulnie dania z ryzem, (lub makaronem) paluszki lizać, gotowac umiem 8-) wiec mysle ze sobie poradze z tym daniem :-D
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.
Zarejestruj lub zaloguj się
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:92114c75f79972b43e94024d01c6d427#1}832{/nocache:92114c75f79972b43e94024d01c6d427#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.