Składniki - szczegółowo:
50 dag ryżu,
8 paluszków krabowych,
świeży ogórek,
6 płatków nori,
sos sojowy do maczania sushi.
Ocet:
100 ml octu ryżowego,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki soli,
łyżka oleju do smażenia.
Omlet:
4 jaja,
2 łyżki cukru,
ćwierć łyżeczki soli.
Marchew:
łyżka cukru,
marchewka,
100 ml wody,
łyżeczka sosu sojowego
Dania z ryb i krewetek : Sushi
Opis przygotowania:
Ocet z cukrem i solą doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kleisty ryż, wlewamy do niego ocet, odstawiamy do ostygnięcia.
W miseczce mieszamy jaja, cukier i sól.
Smażymy na patelni (na oleju) cieniutkie omlety i kroimy je w słupki o boku 5 milimetrów.
Marchewkę i ogórek kroimy tak samo jak omlety.
Do garnka wlewamy 100 ml wody i sos sojowy, wsypujemy cukier, wkładamy marchewkę, gotujemy przez 3 min.
Paluszki krabowe dzielimy wzdłuż na pół.
Rozpościeramy nori i na 4/5 powierzchni rozsmarowujemy ryż, a w poprzek układamy pokrojone omlety, ogórek, marchewkę i paluszki krabowe, zwijamy w roladki i kroimy na 8 plastrów.
Jemy, maczając je w sosie sojowym.
Ocet z cukrem i solą doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kleisty ryż, wlewamy do niego ocet, odstawiamy do ostygnięcia.
W miseczce mieszamy jaja, cukier i sól.
Smażymy na patelni (na oleju) cieniutkie omlety i kroimy je w słupki o boku 5 milimetrów.
Marchewkę i ogórek kroimy tak samo jak omlety.
Do garnka wlewamy 100 ml wody i sos sojowy, wsypujemy cukier, wkładamy marchewkę, gotujemy przez 3 min.
Paluszki krabowe dzielimy wzdłuż na pół.
Rozpościeramy nori i na 4/5 powierzchni rozsmarowujemy ryż, a w poprzek układamy pokrojone omlety, ogórek, marchewkę i paluszki krabowe, zwijamy w roladki i kroimy na 8 plastrów.
Jemy, maczając je w sosie sojowym.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera jajka: Tak
{nocache:998bce557391ad61f8c626b5b985d03b#0}{/nocache:998bce557391ad61f8c626b5b985d03b#0} | Drukuj to | Wyślij to
Nori to sprasowane wodorosty.
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:998bce557391ad61f8c626b5b985d03b#1}1058{/nocache:998bce557391ad61f8c626b5b985d03b#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.