Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z mięsa i drobiu : Tori no kara-age (Kurczak smażony w głębokim oleju)


Składniki - szczegółowo:

Piersi kurczaka (mniej więcej jedna na osobę)
Na marynatę:
3 łyżki stołowe sosu sojowego
30 g korzenia imbiru, obranego i startego
2 duże ząbki czosnku, obrane i starte
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na panierkę:
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
2 łyżki stołowe zwykłej mąki
olej do głebokiego smażenia
2 plasterki cytryny, do przybrania

Opis przygotowania:
1. Zrób marynatę, mieszając sos sojowy, imbir, czosnek, sól i pieprz.
2. Pokrój piersi kurczaka w niewielkie kawałki i włoż na 30 minut do marynaty, pilnując by wszystkie kawałki były w niej zanurzone.
3. Wymieszaj mąke ziemniaczaną i zwykłą w płaskim naczyniu. Każdy kawałek kurczaka obtocz dokładnie w mące.
4. Rozgrzej olej do 180 stopni i smaż w nim kawałki kurczaka przez 4-5 minut, aż bedą złocisto-brązowe. Wyłóż na kawałek bibuły, żeby osączyć z oleju (ale nie wyciskaj!), potem przełóż na talerze i ozdób plasterkami cytryny.
Można podawać z ryżem i sałatką, albo jako samodzielne danie, z kilkoma rodzajami sosów.

Pochodzenie: Japonia

Wino: Sake lub dowolne wino półwytrawne

Zawiera mąkę pszenną: Tak

| Drukuj to | Wyślij to