Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Zupy : Zupa chawan mushi


Składniki - szczegółowo:

2 jaja
1 i 1/2 filiżanki bulionu z kurczaka
3/5 łyżeczkii soli
łyżeczka sosu sojowego
60 g mięsa z kurczaka
4 kawałeczki białej ryby
4 małe pieczarki
4 łodyżki pietruszki

Opis przygotowania:
1. Jaja wbić do naczynia, rozmieszać tak, aby nie powstały bańki (nie odrywać pałeczek lub widelca od dna naczynia), dodać zimny bulion przecedzony przez sitko, sól i sos sojowy. Całość przecedzić przez sitko, na którym położony jest muślin lub kilkakrotnie złożona gaza.
2. Do 4 czarek włożyć po kawałku: surowego mięsa, ryby, oczyszczony pieczarkę, zalać to masą bulionowo-jajeczną.
3. Czarki wstawić do szerokiego i dość głębokiego garnka, napełnić garnek wodą do połowy wysokości czarek. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 1-2 minuty, po czym przez 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu. Zbyt długie gotowanie na dużyrn ogniu powoduje wytwarzanie się w galaretce brzydkich bąbli.
4. Sprawdzić, czy masa ścięła się w bardzo delikatną galaretkę, gdy tak się stanie - włożyć po gałązce pietruszki do czarki.
5. Podać ciepłe.

Pochodzenie: Japonia

Zawiera jajka: Tak

| Drukuj to | Wyślij to