Składniki - szczegółowo:
6 dużych krewetek
2 opakowania somen (cienkiego makaronu japońskiego) lub makaronu nitki
1
kwadrat suszonych alg nori
olej do głębokiego smażenia
CIASTO
2 żółtka
50 ml zimnej wody
250 g mąki
Dania z ryb i krewetek : Krewetki w koronie
Opis przygotowania:
1. Krewetki oczyścić z łusek, odciąć głowy, umyć w zimnej wodzie.
2. Wymieszać mąkę, wodę i żółtka na dość jednorodną masę.
3. Algi nori pociąć na paski o szerokości 4 cm.
4. Makaron rozłożyć równo na desce.
5. Każdą krewetkę obtoczyć w cieście, a następnie starannie w makaronie tak, aby się układał wzdłuż jej kształtu (końce będą trochę wystawać), owinąć w połowie paskiem nori.
6. Rozgrzać olej, usmażyć krewetki na złoty kolor, osączyć z oleju na bibule. Można każdą krewetkę przekroić na pół bardzo ostrym nożem, prowadząc cięcie w połowie nori.
7. Ułożyć krewetki na półmisku wyłożonym zgiętą w pół bibułką lub papierową serwetką, udekorować barwnymi warzywami.
Podawać z sosem sojowym lub worcester.
1. Krewetki oczyścić z łusek, odciąć głowy, umyć w zimnej wodzie.
2. Wymieszać mąkę, wodę i żółtka na dość jednorodną masę.
3. Algi nori pociąć na paski o szerokości 4 cm.
4. Makaron rozłożyć równo na desce.
5. Każdą krewetkę obtoczyć w cieście, a następnie starannie w makaronie tak, aby się układał wzdłuż jej kształtu (końce będą trochę wystawać), owinąć w połowie paskiem nori.
6. Rozgrzać olej, usmażyć krewetki na złoty kolor, osączyć z oleju na bibule. Można każdą krewetkę przekroić na pół bardzo ostrym nożem, prowadząc cięcie w połowie nori.
7. Ułożyć krewetki na półmisku wyłożonym zgiętą w pół bibułką lub papierową serwetką, udekorować barwnymi warzywami.
Podawać z sosem sojowym lub worcester.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera mąkę pszenną: Tak
Zawiera jajka: Tak
{nocache:74322e7faf7f457eaf5724b44ff2ea6a#0}{/nocache:74322e7faf7f457eaf5724b44ff2ea6a#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:74322e7faf7f457eaf5724b44ff2ea6a#1}2162{/nocache:74322e7faf7f457eaf5724b44ff2ea6a#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.