Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryb i krewetek : Krewetki w koronie


Składniki - szczegółowo:

6 dużych krewetek
2 opakowania somen (cienkiego makaronu japońskiego) lub makaronu nitki 1
kwadrat suszonych alg nori
olej do głębokiego smażenia
CIASTO
2 żółtka
50 ml zimnej wody
250 g mąki

Opis przygotowania:
1. Krewetki oczyścić z łusek, odciąć głowy, umyć w zimnej wodzie.
2. Wymieszać mąkę, wodę i żółtka na dość jednorodną masę.
3. Algi nori pociąć na paski o szerokości 4 cm.
4. Makaron rozłożyć równo na desce.
5. Każdą krewetkę obtoczyć w cieście, a następnie starannie w makaronie tak, aby się układał wzdłuż jej kształtu (końce będą trochę wystawać), owinąć w połowie paskiem nori.
6. Rozgrzać olej, usmażyć krewetki na złoty kolor, osączyć z oleju na bibule. Można każdą krewetkę przekroić na pół bardzo ostrym nożem, prowadząc cięcie w połowie nori.
7. Ułożyć krewetki na półmisku wyłożonym zgiętą w pół bibułką lub papierową serwetką, udekorować barwnymi warzywami.
Podawać z sosem sojowym lub worcester.

Pochodzenie: Japonia

Zawiera mąkę pszenną: Tak

Zawiera jajka: Tak

| Drukuj to | Wyślij to