Tytuł: Wieprzowina duszona z imbirem (tun czu dzou)
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: Proporcje dla 6-8 osób
1 kg surowej szynki wieprzowej lub chudego boczku
2 łyżki oleju
4 szklanki wrzącej wody
3 łyżki sosu sojowego lub 1 1/2 łyżki przyprawy maggi i 1 1/2 łyżki wody
3 łyżki wódki wyborowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka posiekanej cebuli lub szczypioru
Opis przygotowania: 1. Mięso pokrajać w kostkę o boku 3 cm. Każda z kostek powinna mieć skórę i słoninę.
2. Olej wlać do garnka o grubym dnie, rozgrzać, włożyć mięso, smażyć -5 min lub do utraty czerwonego koloru.
3. Dodać wódkę, sos sojowy, cukier, imbir, cebulę, wlać wrzącą wodę, gotować przez 2 min, zebrać szumowiny, zmniejszyć płomień, garnek przykryć, dusoić 1 1/2-1 3/4 godz., utrzymując bardzo mały ogień. Podczas duszenia mięso kilkakrotnie przewracać drewnianą łyżką.
4. Mięso i sos przełożyć do gorącej wazy. Podawać z ryżem na sypko i kapustą duszoną na czerwono.
Notka: Jest to chińska wersja "wiecznego gulaszu", wspaniałe danie ludowe. Chińczycy często używają do sporządzania potraw duszonych lub gotowanych na czerwono mięsa razem z tłuszczem i skórą.
Pochodzenie: Chiny-Pekin
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: