Tytuł: Placki mandaryńskie (po ping)
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: Proporcje na 16 sztuk
1 1/2 szklanki m±ki
1/2 łyżeczki oleju zesamowego lub sojowego
1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki wrz±cej wody
ok. 1 1/2 yżki oleju sezamowego lub sojowego
Opis przygotowania: 1. M±kę i sól przesiać do miski, dodać 1/2 łyżeczki oleju, mieszaj±c m±kę wlewać powoli wrz±c± wodę, mieszać łyżk± aż powstanie ciasto o konsystencji ciasta na pierogi (w razie potrzeby wlać 2-3 łyżki wrz±tku), wyrabiać dłońmi 1 min.
2. Ciasto przykryć zwilżon± serwetk±, odstawić na 15 min.
3. Ciasto wyłożyć delikatnie na stolnicę lekko posypan± m±k±, uformować długi wałek o ¶rednicy 2/1/2 cm, przekroić na pół, połówki podzielić na 8 czę¶ci.
4. W dłoniach uformować z ciasta lulki, rozpłaszczyć każd± na gruby placek, posmarować wierzch olejem, układać parami posmarowan± stron± do siebie.<br/. 5. Pary rozwałkować na placki o ¶rednicy 15 cm, przykryć such± ¶ciereczk±. 6. ¦redni± patelnię rozgrzewać przez 1 min na dużym ogniu.
7. Zmniejszyć płomień na ¶redni, włożyć placek, smażyć, aż ciasto zacznie się wzdymać, obrócić, smażyć drug± stronę ok. 1 min, aż na spodzie powstan± brunatne pęcherzyki, obrócić, dosmażyć pierwsz± stronę.
8. Po usmażeniu placki zawijać natychmiast w folię aluminiow±, smażyć następne.
9. Przed podaniem placki ostrożnie rozdzielić.
Notka: Placki te, zastępuj±ce ryż, podaje się nie tylko do kaczki po pekińsku, ale także do pieczonego i smażonego mięsa.
Pochodzenie:
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: