Tytuł: Krem rybny trzaskaj±cy (ju jung pai nai keng)
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: Proporcje dla 4 osób
25 dag fileta z dorsza
3 szklanki mocnego wywaru z jarzyn lub rosołu I(patrz spis chiń¶kich dodatków)
1 pomidor sparzony, obrany
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki stopionego masła lub tłuszczu kurzego
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki posiekanych ugotowanych pieczarek
1/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku
1/2 łyżki wyborowej wódki
1 łyżeczka soli
olej do głębokiego smażenia
2 kromki pszennej bułki pokrajanej w drobn± kostkę
Opis przygotowania: 1. Rybę zalać 1 szklank± wywaru lub rosołu, gotować na bardzo małym ogniu przez 10 min, odcedzić. Wywar odstawić, z ryby zdj±ć skórę, wyj±ć o¶ci.
2. Rybę przepu¶cić przez maszynkę lub posiekać na pastę.
3. Pomidor przepołowić, usun±ć nasiona, posiekać.
4. M±kę ziemniaczan± wymieszać z mlekiem, tłuszcz kurzy poł±czyć z olejem sezamowym.
5. Wywar rybny i resztkę rosołu wlac do garnka, dodać pastę rybn±, pomidor, grzyby, zielony groszek, wódkę i sól, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 1 min, dodać m±kę wymieszan± z mlekiem, tłuszcz, podgrzewać do zgęstnienia, trzymać w cieple.
6. Olej mocno rozgrzać, wsypać kostki bułki, smażyć na złoty kolor.
7. Przełożyć grzanki do gor±cej wazy, wlać zupę, je¶ć natychmiast, gdy słychać jeszcze charakterystyczne trzaskanie.
Notka: Chińczycy, tak jak Francuzi, jadaj± chętnie zupy zagęszczone drobnymi grzankami. Grzanki chińskie smaży się w dużej ilo¶ci oleju, gor±ce układa się na dnie wazy, zalewane zup± wydaj± dĽwięk podobny do trzaskania drewna. St±d bierze się zaskakuj±ca nazwa potrawy.
Pochodzenie: Chiny-Pekin
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne: 1
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: