Tytuł: Zupa pomidorowa po chińsku (hsi hung szih niu dzou tang)
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: Proporcje dla 4-5 osob
1/2 kg mostka wołowego, żeberek lub pręgi
1/2 kg pomidorów
2 litry wody
1/2 kostki rosołowej (dowolnie)
1 łyżeczka soli
¶wieżo zmielony pieprz

Opis przygotowania: 1. Mięso pokrajać na kawałki, włożyć do wrz±cej wody, gotować 2 min, odcedzić.
2. Pomidory pokrajać na ¶wiartki, włożyć razem z mięscem do garnka o grubym dnie.
3. Wlać 2 litry wody, doprowadzić do zagotowania, dodać kostkę rosołow±, zmniejszyć płomień, gotować na bardzo małym ogniu 3 i 1/2 godziny.
4. Pięć minut przed podaniem przyprawić sol± i pieprzem.
Notka: Chińska wersja popularnej u nas zupy pomidorowej. Wymaga długiego, powolnego gotowania.
Pochodzenie: Chiny-Pekin
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: