Tytuł: Makaron (mien)
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
Opis przygotowania:
Notka: Chińczycy znaj± 4 rodzaje makaronu, który ogólnie rzecz bior±c przypomina włoskie spaghetti lub wermiszel.
Oto odmiany:
jajkowy: podobny do polskiego makaronu nitki, robiony z jaj i m±ki pszennej. Może być smażony, gotowany w sosie. Można go użyć jako dodatek do zup;
ryżowy: biały makaron robiony z m±ki ryżowej. Jest bardzo popularny na Południu, gdzie przyrz±dza się go z grzybami, z mięsem. Makaron ryżowy podaje się też z ostrygami;
przezroczysty: robiony z groszku mung, podobny do nylonowej żyłki. Przed użyciem moczy się go w ciepłej wodzie. Można go też włożyć do gor±cego oleju, w którym zwiększa objęto¶ć. Nie stanowu samodzielnej potrawy, lecz dodatek do mięs, sosów, zup i jarzynek;
z m±ki pszennej: podstawowy produkt żywno¶ciowy na obszarze północnych Chin. Podobny do spaghetti i przyrz±dzany z podobnych składników.
Pochodzenie:
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: