Tytuł: Kapusta solona kwa¶na
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: Proporcje na 4 szklanki
3 małe, młode kapusty lub chrupi±ce , amerykańskie sałaty
6 roztartych z±bków czosnku
3 łyżki soli
3 łyżki wódki wyborowej
3 łyżki soli
3 łyżki przyprawy chili lub ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki cukru
2 1/2 szklanki słodkiego białego wina

Opis przygotowania: 1. Usun±ć zewnętrzne listki kapusty lub sałaty, serca jarzynek pokrajać na 2 cm kawałki.
2. Czosnek wymieszać z jarzynk±, przełożyć do garnka lub naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C, piec 30 min, wyj±ć, odstawić na 2 godziny.
3. Osolić, pokropić wódk±, dokładnie wymieszać, garnek przykryć, zostawić na 3 dni w pokojowej temperaturze.
4. Wymieszać z 3 łyżkami soli, przypraw± chili, cukrem i słodkim winem, przełożyć do wygotowanego słoika, zakręcić pokrywkę, gotować 10-15 min. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Po upływie 50 dni jest gotowa do zjedzenia.

Notka:
Pochodzenie:
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: