Tytuł: Bułeczki na parze (Man Tou)
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: Proporcje na 8-10 bułeczek
3 1/2 szklanki przesianej mąki
1 1/2 łyżeczki drożdży
1- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli
Opis przygotowania: 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, postawić w ciepłym miejscu na 10 min.
2. Wlać rozczyn do 3 szklanek mąki, wymieszanej z solą, mieszając powoli wlewać wodę - powstanie ciasto jak na pierogi.
3. Ciasto wyrabiać przez 1-3 min, dosypując pozostałą ilość mąki, pozostawić do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
4. Ciasto włożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość dwu palców, wycinać szklanką krążki, odkładać , aby znów trochę wyrosły.
5. Garnek napełnić wodą do połowy, u wierzchu umocować 2-3 warstwy gazy, wodę zagotować.
6. Na gazę kłaść po kilka bułeczek, przykryć szczelnie miską, gotować wodę na dużym ogniu ok. 25 min. Wyłączyć gaz, po 3 min powoli zdjąć pokrywkę (nie wcześniej, bo bułeczki mogą opaść).
7. Podawać do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu lub do pieczonego mięsa.

Notka: Bułeczki i makaron je się w północnych chinach zamiast ryżu.
Pochodzenie: Chiny
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0