Tytuł: Sushi z surową rybą, kalmarem i krewetką
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
2 kalmary
12 małych krewetek
450 g bardzo świeżej ryby (tuńczyk, makrela, śledź, ostrobok, sardynka, karmazyn)
3 łyżeczki pasty wasabi
kilkanaście płatków marynowanego imbiru
800 g ryżu do sushi
Opis przygotowania: 1. Kalmary należy umyć, odciąć macki, wyjąć ość, odbłonować, rozciąć na pół, zblanszować krótko we wrzątku, osączyć.
2. Krewetki obrać z łusek, obciąć głowy, umyć i także zblanszować we wrzątku.
3. Rybę oczyścić, umyć, odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na kawałki o lekko trapezowatym kształcie i wielkości 2x5 cm, przykryć folią, włożyć na 15 min. do lodówki.
4. Z ryżu utoczyć zwilzonymi palcami wałeczki o takiej wielkości, by schowały się pod kawałkiem ryby lub kalmara, posmarować pastą wasabi.
5. Wałeczki ryżowe nakrywać kawałkiem kalmara, rozpłaszczoną krewetką lub kawałkiem ryby.
6. Ułożyć sushi na prostokątnej grubej deseczce, na tacy lub półmisku, przybrać zielonymi listkami o ładnym kształcie oraz kilkoma płatkami marynowanego imbiru.
7. Przed każdym ustawić malutki talerzyk z sosem sojowym.
8. Sushi je się palcami, ujmując każdy kawałek trzema palcami w połowie, macza stroną garnirowaną w sosie sojowym niezbyt obficie, aby nie zagłuszać delikatnego smaku świeżej ryby, kalmara i krewetki.

Notka: Źródło: 'Kuchnia japońska' - cz. 8 serii Encyklopedia sztuki kulinarnej. Przepisy: Iga Rodowicz.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: