Tytuł: Omlet z krewetkami i tofu
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
4 jaja
20 dag tofu
łyżka zielonego groszku
5 dag krewetek
2 dag marchwi
2 łyżki cukru
łyżeczka sosu sojowego
łyżka oleju do smażenia
2 suszone grzyby
pół łyżeczki soli

Opis przygotowania: Tofu osuszamy i kruszymy. Grzyby moczymy w wodzie. Oczyszczone krewetki (usuwamy łuski, "żyły" i ogony) parzymy wrz±tkiem. Marchew i grzyby szatkujemy. W misce rozbijamy jaja, dodajemy tofu, grzyby, marchew, zielony groszek, krewetki, cukier, sos sojowy, sól i wszystko mieszamy. Smażymy na oleju na małym ogniu ok. 10 min (po 5 min z każdej strony).
Notka: ¬ródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Tofu to biały serek sojowy o konsystencji gęstej galarety (bywa również suszony).
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: 1