Tytuł: Zupa z karpia
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 50 dag karpia korzeń łopianu (młodego, jeszcze przed kwitnieniem) szczypiorek 50 ml sake (lub wódki) łyżeczka sosu sojowego 8 dag miso 5 szklanek wody
Opis przygotowania: Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Korzeń łopianu oskrobujemy ze skóry i tniemy uko¶nie na cienkie, w±skie wiórki. Szczypiorek siekamy. Do garnka wkładamy dzwonka karpia, wlewamy sake i wodę, gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy sos sojowy i łopian, gotujemy przez 7 min, a następnie przyprawiamy miso. Gotujemy razem jeszcze 15 min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy szczypiorek.
Notka: Miso to słona pasta ze sfermentowanej soi. Ľródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera m±kę pszenn±: 0
Zawiera jajka: 0