Tytuł: Ciasteczka z kasztanów
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
15 dag azuki (małej czerwonej fasoli) i 25 dag cukru
50 dag kasztanów jadalnych i 25 dag cukru
olej do smażenia
Ciasto: 4 jaja, 18 dag cukru, 5 dag miodu, łyżeczka sody, 20 dag m±ki, 100 ml wody
Opis przygotowania: Azukę moczymy przez cał± noc w wodzie, gotujemy przez 50 min, dodajemy cukier i gotujemy od czasu do czasu mieszaj±c aż woda się wygotuje.
Kasztany obieramy ze skórki gotujemy na ¶rednim ogniu przez 30 min, wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 20 min. Studzimy. Odcedzamy.
Wyrabiamy ciasto. Najpierw miksujemy razem jaja, cukier i miód, potem dodajemy sodę, m±kę i wodę, mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godz. Patelnię smarujemy olejem i na nim smażymy ciasto w formie cienkich nale¶ników. W każdy nale¶nik wkładamy łyżkę azuki i 2 kasztany, zawijamy "w kopertę".

Notka: Ľródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: 1