Tytuł: Szaszłyk z kurczaka i porów
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 50 dag piersi kurczaka 20 dag kurzych wątróbek 2 duże zielone papryki por 100 ml sosu sojowego 2 łyżki cukru 50 ml sake (lub wódki) mielona ostra papryka 20 drewnianych szpil do szaszłyków
Opis przygotowania: Piersi kurczaka i zieloną paprykę kroimy na identyczne małe kawałki. Por kroimy w dwucentymetrowe plasterki. Wątróbkę, paprykę, kawałki piersi i por nadziewamy na drewniane szpile. W garnku gotujemy ok. 3 min sos sojowy, sake i cukier. Szaszłyki pieczemy na ruszcie lub w opiekaczu, polewając przygotowanym sosem (sos można również rozprowadzać pędzelkiem). Przed podaniem posypujemy ostrą papryką.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0