Tytuł: Ryba w galarecie
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 10 dag dorsza (może też być pstrąg lub mintaj) 2 dag marchwi 1 dag fasolki szparagowej 200 ml bulionu łyżka żelatyny spożywczej i 2 łyżki wody półtorej łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sake (lub wódki) 2 łyżeczki cukru świeży ogórek
Opis przygotowania: Żelatynę zalewamy wodą. Marchew kroimy wzdłuż na wąskie paseczki, fasolkę na kawałki. Oczyszczoną rybę (usuwamy także skórę i ości) filetujemy i dzielimy na plastry. Do garnka wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy cukier, wkładamy plastry ryby, marchew i fasolkę. Gotujemy przez 3 min na średnim ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i lekko mieszamy. Studzimy w podłużnej formie, wstawiamy do lodówki na 1-2 godz. Galaretę wykładamy na talerz i dekorujemy ogórkiem.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0