Tytuł: Sukiyaki z cielęciny
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 60 dag cielęciny 20 dag shirataki (lub makaronu sojowego) 4 pory, 60 dag tofu 4 jaja 100 ml sosu sojowego 6 dag cukru 100 ml wina mirin (lub wódki "Krupnik") 100 ml bulionu
Opis przygotowania: Cielęcinę kroimy w bardzo cienkie plasterki, shirataki (przeĽroczyste włókna ze skrobi korzenia rośliny zwanej diablim językiem) - w dziesięciocentymetrowe kawałki, a por - w ukośne plasterki grubości 6 mm. Tofu dzielimy na 8 kawałków. Do garnka lub rondla wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy cukier, doprowadzamy ilu wrzenia. Następnie w garnku układamy cielęcinę, shirataki, por, tofu i gotujemy na średnim ogniu 7-10 min. W małej miseczce (każda z czterech osób ma swoją) rozbijamy jajko i mieszamy je dokładnie. Mięso i warzywa prosto z garnka maczamy w jajku w swojej miseczce i jemy.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 1